Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | PA Images
Opinie

'Kardashians dochter (5)
kleedt zich gewoon creatief'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer reageert ze op het commentaar op de kleding van het oudste kind van Kim Kardashian: North West (5). Die zou te sexy zijn, te volwassen. Ook de rode lipstick kreeg ervan langs...

Kim postte eerder deze week op Twitter een filmpje van haar dansende dochter. Het meisje draagt een zwart kort jurkje met spaghettibandjes en veren aan de bovenkant. Op het puntje van haar neus staat een zonnebril en haar lippen zijn donkerrood gestift. De kleuter lijkt het prima naar haar zin te hebben.

Lipstick

Maar het kan en mag blijkbaar allemaal niet: een 5-jarige moet er uit zien als een 5-jarige. En dat ze er ook nog eens zo bijloopt voorafgaand aan een kerkdienst, stuit mensen helemaal tegen de borst. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? Waar staat dat een 5-jarige geen lipstick mag dragen? En hoe kun je een kind beschuldigen van 'te sexy' dansen?

Kinderen zijn zich daar nog helemaal niet van bewust! Mijn eigen 5-jarige heeft een ietwat andere kledingsmaak dan North. Zo droeg ze een keer een leeggelopen plastic zwemband als rokje. En ik heb regelmatig met haar boodschappen gedaan in een outfit waarover zelfs de carnavalvereniging zou zeggen: 'Nou nou nou, is dat niet wat té uitbundig, meid?'

Blauwe wenkbrauwen

Voor haar vijfde verjaardag kreeg ze van opa en oma een make-upkoffer. Ik probeer het een beetje binnen de perken te houden, maar het is inmiddels niet meer op twee handen te tellen zo vaak als we het huis hebben verlaten met een kleuter met blauwe wenkbrauwen.

Moet ik haar dan zeggen dat dat echt niet kan? Ik begin er niet aan! Want het kan blijkbaar wél! Bovendien: als je al aan zo'n jong kind denkt te moeten uitleggen wat er allemaal wel en niet kan, ontneem je ze alle creativiteit en expressiviteit.

Skibril

Dus ik vind het prima dat er zo nu en dan een ietwat over the top outfit tussen zit, omdat ze de inhoud van haar kledingkast weer eens gemixt heeft met de inhoud van de verkleedkist. Ga jij maar lekker de straat op als prinses-met-joggingbroek of zeemeermin-met-rubberlaarzen. En boodschappen doen met een skibril op: doe wat je niet laten kunt!

North ziet natuurlijk de meest wonderlijke creaties in de kennissenkring van haar wereldberoemde ouders. Natuurlijk kopieert ze dat (waarmee ik overigens niet wil zeggen dat mijn dochter die gekke kledingkeuzes van mij heeft...). En geef dat niet het stempel dat ze te volwassen doet; het meisje is gewoon creatief!

Hakken

Maar je kunt er echt wel iets in sturen. Zo wil mijn dochter uiteraard het liefst op hakken naar school, maar daar mag ze hooguit wat mee door het huis heen en weer schuifelen. En volledig in de make-up deelnemen aan het kringgesprek vind ik ook wat ver gaan. Maar verder laat ik haar lekker.

Zolang ze niet naakt de straat oprennen, moet je je er niet te druk om maken. Moeten het allemaal eenheidsworsten worden dan? In allemaal dezelfde kleren? De wereld heeft kleurrijke types nodig. En volgens mij voldoet die kleine North wel aan die omschrijving. Kijk de andere kant op, als je het niet mooi vindt. En houd je commentaar voor je.