Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opinie

Free your innerlijke bodyshamer:
show die benen!

Coordinator Online

Merel Schut

S

Stikchagrijnig werden we, van het slechte weer. De aanhoudende regen en wind had een flinke weerslag op veel mensen. Aan die druilerige dagen lijkt een einde te komen nu het vandaag eindelijk weer zonnig is. Zei daar iemand Rokjesdag? Ik hoop het niet, want daar zijn mijn witte benen nog niet klaar voor. 

Het fenomeen Rokjesdag werd bedacht door schrijver Martin Bril. Hij omschreef het als de eerste dag in het voorjaar dat vrouwen opeens in een jurkje of rokje lopen. Er is dus geen exacte datum voor, vandaar dat het bij elke eerste zonnige dag van het jaar ter sprake komt. 

Omarm je benen

Daarom valt hier afgelopen week op de redactie de volgende vraag: trek jij een rokje aan vrijdag? Ik zie dat het in mijn woonplaats 14 graden wordt, er staat een icoontje van een zonnetje bij. Geen regen, geen bewolking.

Maar het is maart, mensen! Ik mompel iets over witte benen. ‛Omarm je benen, ook al zijn ze spierwit’, schreef collega Elien al eens. Ik herken mezelf erin. Wij vrouwen lijken onze grootste criticus, ook als het om onze benen gaat. Bruin word ik nooit in de zon, eerder rood.  

Melkflessen

Er schiet me een ‛incident’ te binnen, waarbij ik als zestienjarige naar de hockeyclub fietste in mijn rokje en met mijn lange sokken over de scheenbeschermers. “Hey, waar gaan die melkflessen heen?”, riep een passerende man.

Hij doelde op mijn spierwitte benen. Ik schaamde me rot en ik ben inmiddels de dertig gepasseerd, maar nog steeds ben ik niet heel trots op mijn bleke huid. Of hij is wit, of hij is knalrood en ik heb zelf gewoon een ontzettende hekel aan het feit dat er geen middenweg lijkt te zijn.

Sinds ik dertig ben, kies ik trouwens liever voor de witte variant dan de verbrande rode, smeer ik me goed in en maak je me ook niet meer enthousiast voor uren zonnebaden.

Grootste bodyshamer

Natuurlijk ben ik mijn eigen grootste bodyshamer, want zelf sla ik nooit erg aan op witte benen van ánderen. Het aantal opmerkingen over mijn bleke huid is op nog geen twee handen te tellen.

Opmerkingen als “goh, je bent helemaal niet zo bruin” daargelaten, als ik terugkom van vakantie uit een warm land. Mensen: hoe is dit in vredesnaam een zinvolle bijdrage aan een gesprek over vakantie? 

Bruiningscrème

Ik werk op een redactie vol vrouwen die een veel betere smaak hebben dan ik en die veel kennis over mode & beauty hebben. Vorig jaar werd me een bruinigscrème aangeraden, voor de benen.

Ze zouden zo bruin worden en het gaf niet af! Bruin werden ze zeker, tot ik serieus na een week witte vegen begon te zien. Kennelijk is het smeren zo’n precisiewerkje dat ik er meteen de brui aan gaf. Dan maar wit.

Momenteel ben ik verslaafd aan de serie The Affair en een van de hoofdpersonages heeft werkelijk waar spierwitte benen. Maar deze Alison heeft ook fantastische, rode haren en een prachtige mond.

En dat maakt haar zo’n mooie verschijning, dat je die witte benen door de vingers ziet. En niet alleen ik: alle mannen die in deze serie ten tonele verschijnen lijken die witte benen niet zo op te vallen.

Temptation Island

Is jullie de Vlaamse Laura opgevallen in het huidige seizoen van Temptation Island? Het meisje is zo knetterverbrand tijdens de opnames in Thailand, dat mijn ogen er zeer van doen als ik haar zie. Dat valt nog meer op dan haar oorspronkelijke, bleke huid. “Smeer je in”, roep ik naar mijn televisie. Dan maar een wit huidje in een stijlvolle outfit met een zonnehoed op, toch?

Nu blikken we natuurlijk ook hier terug op een zomer met twee hittegolven, waarbij ik de schroom om mijn benen te laten zien wel moest laten varen. Het was zo vreselijk heet, dat comfort voor mij dan toch echt wel voor schaamte gaat. En ik neem me voor om dat dit jaar ook te doen: hittegolf of niet. 

Middelvinger naar Rokjesdag

Ik roep alle vrouwen van Nederland op om dit ook te doen. Free your innerlijke bodyshamer en trek een rok aan. Steek je middelvinger op naar Rokjesdag en doe die rok aan wanneer jij er zin in hebt. Kies voor mooie zwierjurken, dan zal er geen mens naar je benen kijken.

Of wel, en je er dan mee complimenteren. Als jij geen aandacht aan je eventuele witte benen schenkt, doet een ander dat ook niet. Of wel; en dan krijg je vast een compliment. Want mooi wit is niet lelijk!

Heb jij ook een verhaal dat aandacht verdient? Stuur het naar de redactie.

Jij op VROUW 

Gerelateerde onderwerpen