Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Opinie

'Laat de anti-vaxxers lekker
hun eigen 'waterpokkenparty' organiseren'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over de mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag. Het moedwillig in gevaar brengen van kinderen - omdat je slechts luistert naar je holistische, linksdraaiende vriendin van de grachtengordel - mag niet langer zonder gevolgen blijven. En ook welke God dan ook moet zich buiten de discussie houden. Want feit is dat de mazelen wereldwijd weer in opmars zijn als gevolg van de dalende vaccinatiegraad.

Ik heb me er hier al eens eerder over uitgesproken, wat zeg ik - talloze keren. Wat mij betreft wordt vaccineren verplicht. Hoe hoog ik lichamelijke integriteit ook in het vaandel heb staan, de veiligheid van kinderen staat toch nét iets hoger. Die veiligheid wordt met het huidige softe Nederlandse beleid in gevaar gebracht. En dat is niet hoe het hoort.

Horrorverhalen

'Kijk maar of je je kind wel of niet inent, hier heb je een foldertje met feiten en voordelen, voor bizarre horrorverhalen verwijs ik je naar de gekkies van het internet.' Het wordt niet met die woorden door de politiek gezegd, maar het komt er wel op neer. En die horrorverhalen zijn er te over. Dat ze onwaar zijn, dat maakt anti-vaxxers niet uit.

Nee, wat de wetenschap ons voorlegt; dát zijn pas leugens, menen zij. Mede mogelijk gemaakt door sponsor Big Pharma, natuurlijk. Complottheorie, complottheorie. Breng er maar eens iets tegenin, je wordt tóch overschreeuwd.

Ophef

Dat iemand werkelijk gelooft dat de farmaceutische industrie doelbewust kinderen in gevaar brengt om te cashen zegt genoeg. Anti-vaxxers krijgen steeds vaker een podium in de media en niet zozeer omdat ze iets zinnigs toevoegen. Nee, omdat ze met hun waanzin #ophef garanderen.

Er zijn mensen die denken dat de aarde plat is. Die zijn niet psychotisch, maar extreem standvastig op het gebied van hun waarheid. Ze kijken niet naar bewijzen. Ze lezen geen onafhankelijke onderzoeken. Ze interpreteren feiten op totaal onnavolgbare wijze. Ze laten zich voorlichten door mensen uit hun eigen bubbel. Een goed gesprek gaan ze uit de weg. Het is hun waarheid, punt.

Gestorven

Zo ook met overtuigde 'extreme' anti-vaxxers. Ik heb allang niet meer de illusie dat we die aan het inenten krijgen. Die zien nog liever hun kind sterven aan een te voorkomen ziekte, dan dat ze hun mening bijstellen. Als dat kind dan gestorven is, had het toch al een zwakke weerstand en is het nu tenminste overleden door iets natuurlijks en niet aan de inhoud van een vaccin. Je hoort het ze zeggen.

Nee, we moeten ons meer richten op de twijfelaars. Die overtuig je (denk ik) wel met een verplichting en nog betere voorlichting. Dat we in Nederland nog steeds steggelen over het wel of niet weigeren van niet gevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven, vind ik ronduit absurd. Zelfs onze huisddieren beschermen we beter met verplichte vaccinaties bij opvang in kennels.

Party

De mazelen zijn dus weer terug in Nederland. Weet jij zeker of jouw kind wel veilig is op de opvang? De politiek gaat er nog even rustig over vergaderen. En tot die tijd moet jij je vingers maar gewoon gekruist houden. ('Of zelf voor je kind zorgen, in plaats van het te dumpen op een crèche!', zoals de zaak vanaf een compleet andere kant ook wordt bekeken.)

Er moet écht een verplichting komen. En zonder vaccinaties gewoon geen toegang tot kinderopvang. Het is al afschuwelijk dat deze mensen hun eigen kinderen in gevaar brengen, maar andermans kinderen houd je er buiten. Aan mazelen ga je niet standaard dood, nee. Maar het kan wel de dood tot gevolg hebben en blijvende schade aan je kindje geven.

Het is geen snotneus. Het is gevaarlijk. En omdat dat gevaar door anti-vaxxers wordt gebagatelliseerd, stel ik voor dat ze even lekker door het virus komen rollen met hun kroost. Een heuse 'waterpokkenparty', maar dan voor de mazelen dus. Of vinden ze dat toch te riskant?