Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | dpa Picture-Alliance GmbH
Opinie

'Zet belangen
stalkingsslachtoffer op 1'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze over de dood van een 45-jarige dorpsgenote. De vrouw uit Mijdrecht is - zoals het er nu uitziet - het zoveelste slachtoffer van stalking. "Tegen stalkers moet veel, veel harder worden opgetreden: hogere straffen, sneller ingrijpen."

'Doodgeschoten Humeyra (16) deed aangifte van stalking', 'Politie bevestigt: verdachte dood Laura (24) inderdaad stalkende ex-vriend', 'Politie schatte bedreigingen vermoorde verpleegkundige Linda van der Giessen (28) verkeerd in' en dan de meeste recente zaak: 'In Mijdrecht doodgeschoten vrouw (45) had aangifte gedaan van stalking.'

Zwaailichten 

Het zijn koppen die je met een simpele zoekopdracht op Google in no time te pakken hebt. Vrouwen laten het leven, kinderen verliezen hun moeder, ouders hun dochter... Enkel en alleen omdat een stalker toeslaat. Beter gezegd: toe kán slaan. Eén op de vijf vrouwen krijgt er ooit mee te maken. We kunnen dat dus met een gerust hart een behoorlijk probleem noemen. 

Ik zag dinsdagavond in de verte diverse zwaailichten voorbij komen. Vanuit onze woonkamer heb je een goed zicht op de N201, de weg die langs bijna alle dorpen in onze gemeente komt. Vaak lees ik al snel na groots uitrukken van hulptroepen op social media wat er aan de hand is. De tam-tam werkt hier prima. Maar nu was het mijn zoon die om 00.35 uur een screenshot van De Telegraaf doorstuurde: 'Vrouw doodgeschoten in Mijdrecht'.

Gestalkt

De volgende dag kwam er meer informatie naar buiten: de omgekomen vrouw werd gestalkt. De dader was inmiddels ook gevonden: zelfmoord. Buurtbewoners vertellen dat de vrouw de relatie verbroken had, iets wat de man in kwestie niet kon verkroppen. Een straatverbod hield hem niet tegen haar op te zoeken.

De middelen zijn beperkt, ik voel dat ook wel. Je kunt moeilijk alle stalkers achter slot en grendel zetten. De ene stalker is de andere natuurlijk ook niet. Niet iedere gekrenkte, afgedankte ex-partner wordt een moordenaar.

Vuurwapens

Maar wanneer er heel duidelijk wraak in het spel is, dan is een straatverbod niet voldoende. Dan moet je niet afwachten en de zaak 'even aankijken'. Dan moet je keihard ingrijpen. Humeyra liet de politie een foto van haar ex Bekir zien; hij had daarop twee vuurwapens in zijn hand.

De ex van Raja Draaisma (25) plaatste afluisterapparatuur in haar woning, auto en nagelsalon. Hij was lid van een schietclub en schoot haar in 2015 dood, voor de deur van haar huis. Hoeveel overduidelijke signalen van gevaar heeft een mens nodig?

Op 1

Volgens Movisie (kennisinstituut voor sociale vraagstukken, red.) komt dodelijk geweld na stalking in Nederland vijf tot tien keer per jaar voor. Niet alles is te voorkomen nee, maar ik ben ervan overtuigd dat er de afgelopen jaren behoorlijk wat zinloze slachtoffers zijn gevallen.

Laat de politie daarom veel meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen: laat daders psychologisch onderzoeken om het gevaar beter in te schatten, geef hogere straffen, straf sneller.... Kortom: zet slachtoffers van stalking op 1.