Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/AP
Opinie

Natúúrlijk moet
Adele haar ex 85 miljoen 'betalen'!

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het is wat voor die arme Adele… Ze 'moet' 85 miljoen euro betalen aan de vader van haar kind. Want ooit waren ze gelukkig en nu niet meer en dus is er een scheiding aangevraagd. VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans leest de koppen in de media met stijgende verbazing.

'Adele gaat scheiden en moet 85 miljoen euro betalen'… Betalen? Als in wat? Een afkoopsom? Chanteert de bijna-ex haar? Dreigt hij vieze filmpjes naar buiten te brengen van de nachten waarin ze het nog wel leuk hadden? 

Niks Johnny & Amber

Nee, dat is niet het geval. Voor zover we weten, gaat het stel gewoon uit elkaar. Op redelijk vriendschappelijke wijze zelfs, met goede afspraken over hoe het verder moet met hun kind. Van modder gooien en ander ongemak, zoals bij sommige scheidingen ook gebeurt, lijkt geen sprake. Niks geen Brad en Angelina of Johnny en Amber-taferelen.

Jij het bestek?

Gewoon een net afscheid van elkaar als levenspartners: ‘Het ga je goed en hopelijk word je met een ander heel gelukkig. En wat doen we met het servies van de bruiloft? Ieder de helft? Of zal ik het meenemen en dat jij dan de bestekcassette krijgt?’ Keurig.

Zo werkt dat

En behalve de inhoud van de linnen- boeken- en platenkast, moet dan ook het gezamenlijke vermogen worden gedeeld. Zo werkt dat nou eenmaal. Je bent getrouwd in gemeenschap van goederen en dat houdt simpelweg in dat wat van jou is, ook van de ander is. 

Stapelverliefd

Adele stond nog aan het begin van haar carrière toen zij Simon Konecki leerde kennen en in hem de man van haar leven zag. Van een uitpuilende bankrekening was nog geen sprake. Was dat wel al zo geweest, dan zou ze misschien overwogen hebben om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen (wat van mij is, blijft van mij), maar misschien ook wel niet. Want je bent nou eenmaal stapelverliefd op zo’n bruiloft. Het idee dat de mogelijkheid bestaat dat die liefde ooit overgaat, laat je niet eens toe in je hoofd.

Adele en haar toekomstige ex-man Simon Konecki | Hollandse Hoogte

 

Wat deed Simon ondertussen?

En ze had nog geen ja gezegd, of haar carrière nam een vlucht. Wat deed Simon in de tussentijd? Waarschijnlijk wat alle partners van uiterst succesvolle mensen doen: thuis de boel draaiende houden. Het afval aan de straat zetten, de kaarsjes aansteken. En ondertussen werkte hij als investeerder. Dat zal hem echt geen windeieren hebben gelegd, maar ik denk dat we toch met enige zekerheid kunnen stellen dat het grootste deel van het geld op de bankrekening van het koppel door mevrouw is binnengebracht. Maar dat hij het dus ondertussen mogelijk maakte dat zij dat ook kon doen.

Uit de naad gewerkt

Wat dat betreft is er geen enkel verschil tussen Adele en haar man en al die andere stellen waarvan de een zich uit de naad werkt en de ander grotendeels verantwoordelijk is voor huis en haard. Mensen maken daar nou eenmaal afspraken over: zo gaan we dat doen als er kinderen komen. Ik ben persoonlijk geen voorstander van een dergelijke taakverdeling (zorg in godsnaam te allen tijden dat je economisch zelfstandig bent!), maar het is zoals het is.

Geld wegsluizen

Leven en laten leven en iedereen maakt zijn eigen keuzes. Gaat zo’n setje dan uit elkaar, dan zijn soms de rapen gaar. De geldverdienende partner (vaak de man) vindt dat de toekomstige ex eigenlijk geen recht heeft op wat er buiten de deur is verdiend en dat hij/zij zelf de broek maar op moet zien te houden. Er volgen nare rechtszaken, er wordt geld weggesluisd. Kortom: een boel gedoe. 

Cd van jou...

Adele en Simon slaan kennelijk die weg niet in. Er is 170 miljoen euro en die wordt keurig gedeeld. Zij 85 miljoen, hij 85 miljoen. Nee, die hoeft ze dus niet aan hem te 'betalen’, net zo min als hij die aan haar moet ‘betalen.’ Het is niet meer dan rechtvaardig dat alles wat je samen hebt, eerlijk wordt gedeeld als je uit elkaar gaat. Hij de gastendoekjes, zij de theedoeken, hij het antieke bureautje, zij de stereo-installatie. Cd van jou, cd van mij. Chapeau mensen! Hou dit vol! 

Lekkerder op de latten

Hij een week kerstvakantie met het zoontje, zij een week kerstvakantie. Met 85 miljoen kun je ook een heel eind komen, zelfs in Lech of Biarritz. En het voelt echt lekkerder op de lange latten als je niet de rest van het jaar met elkaar aan het bekvechten bent.

Wil jij ook een opiniestuk schrijven voor VROUW.nl? Stuur je bijdrage dan naar de redactie.

Jij op VROUW