Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'In hoeverre helpt Obese deelnemers nu écht?'
Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Janssen
Opinie

'In hoeverre helpt Obese
deelnemers nu écht?'

Redactie VROUW

H

Hermina de Vries is body positivity-blogger en buigt zich over het tv-programma Obese, dat ook dit jaar weer wordt uitgezonden. Net als Arie Boomsma is ze kritisch. Want hoe gezond is het nu eigenlijk, dat razendsnelle afvallen? "Zoveel deelnemers zijn na het vertrek van de camera’s en de coaches als een malle weer aangekomen. Met rente." 

Eigenlijk dacht ik: 'Zo’n programma als Obese, dat kan echt niet meer in 2019. Mensen in hun ondergoed op de weegschaal zetten, ze veel te snel veel te veel laten afvallen. Iedereen weet dat praktisch geen enkele Obese-deelnemer dit in voorgaande edities heeft volgehouden. De kritiek zal niet van de lucht zijn.' Dat heb ik verkeerd gedacht. Ik heb gekeken en er waren een paar dingen die mij opvielen.

Vet varken

Wesley en Jolanda omschrijven zichzelf als verslaafd aan eten. Jolanda noemt zichzelf een vet varken. Ze vertellen presentatrice Angela Groothuizen dat zij op straat worden uitgelachen door mensen en dat er foto’s en video’s van hen worden gemaakt.

En tot mijn verbazing zegt Angela dan: 'Ohja, fatshaming, dat is in Amerika echt een ding.' Nee Angela, fatshaming is óók in Nederland een ding! En Wesley en Jolanda probeerden je dat net uit te leggen. Luister naar wat deze mensen te vertellen hebben! En als je had geluisterd naar dat verhaal, dan had je deze mensen ook niet in hun ondergoed op de weegschaal gezet. Om vervolgens belachelijk te worden gemaakt op social media.

Dood in de ogen

Wat mij verder opvalt is dat dit stel net doet alsof ze de dood al bijna in de ogen hebben gekeken. Blijkbaar denken ze dat ze, als ze niet meedoen aan dit programma, niet lang meer te leven hebben.

Kijk, natuurlijk is het beter om niet iedere dag een kant-en-klaarmaaltijd te eten en is het belangrijk om te bewegen. Maar ik vraag me af of het terecht is om deze jonge mensen te laten geloven dat ze niet lang meer zullen leven. Wesley zegt: ‘Zo worden wij niet oud, als we dit niet doen is dit het einde.' Angela beaamt dit door te zeggen: ‘Dit is de laatste kans op een langer en gezonder leven.’

Niet gezond

Uiteraard wordt sporten neergezet als een manier om af te vallen. Daar heb ik problemen mee, omdat ik geloof dat sporten voor iedereen belangrijk is en niet alleen voor mensen die willen afvallen. Omdat de meeste mensen door alleen te sporten helemaal niet afvallen, stoppen ze er vaak maar weer mee.

We zien in de eerste aflevering dat Jolanda in de hitte aan het sporten is. Na een tijdje begint ze te hyperventileren. Coach Marloes Kratz legt uit: ‘Dat is alleen maar goed. Je lichaam laat je in paniek raken.’ Ik vind dat een vreemde uitspraak. En ik adviseer om niet toe te werken naar een punt dat je gaat hyperventileren als je aan het sporten bent. Lijkt me niet gezond.

Op een gegeven moment heeft Jolanda te maken met een tegenslag: wondroos. We horen Angela Groothuizen zeggen: ‘Door de wondroos komt het afvallen in het gevaar.’ Huh? Dat is de wereld op zijn kop. Door de wondroos komt Jolanda haar leven in gevaar!

Verlangen naar verboden voedsel

Wesley en Jolanda zijn veel afgevallen. Een omelet met ui en avocado mogen ze eten. Blijkbaar zijn koolhydraten verboden. En wat gebeurt er dan bij heel veel mensen? Je gaat gigantisch verlangen naar al dat eten dat vanaf nu verboden is. Dat gebeurt ook Wesley. Hij droomt van pizza’s. Hij vertelt de psycholoog: ‘Ik snak naar gevulde dropjes, terwijl ik die nooit at.’

Ach, Wesley...het ligt niet aan jou. Dokter Frank heeft ooit in een interview opgebiecht dat hij opeens twee saucijzenbroodjes ging eten, nadat hij drie dagen zijn eigen dieet had gevolgd. Terwijl hij daarvoor helemaal niet van die vette bladerdeegbroodjes hield! Tja, dat is ook mijn ervaring, dat is wat diëten met je doet…

Sporten en groente eten, afvallen is zo eenvoudig!

Het stel valt af als een malle en op tv ziet het er heel eenvoudig uit. Het is een kwestie van groenten koken en sporten. Dit kan dus iedereen, zo lijkt het. Helaas is dit een illusie. Zoveel deelnemers aan dit programma zijn na het vertrek van de camera’s en de coaches als een malle ook weer aangekomen. Met rente.

Het lijkt zo sympathiek, een tv-programma dat deze lieve mensen helpt. Eigenlijk is 'helpen' nog te zacht uitgedrukt. De programmamakers willen je doen geloven dat ze levens redden! Maar help je mensen wel echt, als blijkt dat dit regime helemaal niet vol te houden is?

Hebben de makers van dit programma iets geleerd?

We zien Jolanda en Wesley over straat lopen. Ze passeren allemaal 'verboden voedsel’. ‘Die honger, die verslaving...die ben ik nog steeds niet kwijt’, zegt Wesley. Ik vraag me af: wat gebeurt er als Obese straks klaar is? En wat wordt er gedaan aan het negatieve zelfbeeld van Jolanda?

Het stel krijgt na Obese nog 5 jaar begeleiding door de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) en ze mogen nog een jaar lang gratis komen sporten. Ik hoop voor Wesley en Jolanda dat het hen niet vergaat, zoals het mij in het verleden altijd verging na een periode streng lijnen.

Niet tegen afvallen

Ik snap heel goed dat dit stel graag wil afvallen. En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen afvallen. Ik gun het hen heel erg! Niemand vindt het leuk om belachelijk gemaakt te worden om zijn/haar gewicht. 

Maar ik ben wel kritisch op dit tv-programma dat in voorgaande edities mensen van de regen in de drup heeft geholpen. Na het zien van de eerste aflevering ben ik bang dat de makers van dit programma daar weinig van hebben geleerd.

Obese is iedere woensdagavond om 20:30 te zien bij RTL4. Vanavond wordt de tweede aflevering uitgezonden. Meer blogs van Hermina lees je op haar website

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Of zit er misschien wel een opinie in jouw pen? Stuur dan een berichtje!

Jij op VROUW

Gerelateerde onderwerpen