Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Straf ouders die roken met een kind op de achterbank'
Foto: Hollandse Hoogte | David Rozing
Opinie

'Straf ouders die roken met
een kind op de achterbank'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze (weer) over roken. Het is immers Wereld Niet Roken Dag, een goed moment dus.

Ik zou er het liefst wekelijks over schrijven. Of dagelijks desnoods. Want er is al een flinke slag geslagen, maar het einddoel is nog lang niet bereikt. Een rookvrije samenleving. Of voor nu, de korte termijn; een rookvrije generatie.

Paffen

We zouden eens een jaar of dertig terug moeten kunnen in de tijd en het Nederland van toen weer eens moeten aanschouwen. Dan zouden we zien dat je nog gewoon in restaurants kon roken. Dat het zelfs in vliegtuigen werd toegestaan.

We zouden ouders zien, die voorin de auto zaten te paffen met hun kroost op de achterbank. Ramen dicht - want winter of net te koud - en we zouden moeders zien die schaamteloos stomend een kinderwagen met hun pasgeboren baby voortduwden. Het kon allemaal. Het is niet meer te bevatten.

Niet meer cool

Er is veel bereikt. Roken is allang niet meer cool. Het is voor verslaafden, die er niet meer vanaf kunnen komen. Die altijd stinken, absurd veel geld uitgeven aan peuken, voortdurend naarstig op zoek zijn naar plekken waar het nog mag en zelfs vrijwillig in het hellhole 'rookhok' gaan staan. Het is voor pubers die iets in hun handen nodig hebben om hun eigen onzekerheid te verbloemen. Die niet krachtig genoeg zijn groepsdruk te weerstaan.

De roker wordt verketterd, dat klopt. En dat heeft niets met hun persoon te maken, maar 100% met de sigaret die ze vasthouden. Die is – en dat hoeven we natuurlijk niemand meer uit te leggen – ernstig schadelijk voor de gezondheid.

Roken zorgt voor 20% van alle kankerdoden in de EU. Van de 3,5 miljoen rokenden in Nederland, zullen er 2 miljoen ook daadwerkelijk aan hun verslaving overlijden. Jaarlijks leggen 20.000 rokers het loodje. Oh, en laten we de 60 baby's die ieder jaar overlijden doordat hun moeder rookt tijdens de zwangerschap, ook vooral niet vergeten.

Goede voorbeeld

Als je alles zo op een rijtje zet, vraag je je af waarom iemand het nog doet. Waarom je overheid en tabaksindustrie blijft spekken en je eigen gezondheid zo de afgrond in helpt. Het is De Verslaving; het altijd maar snakken naar nicotine. In de macht van een product zijn, vaak levenslang.

Niemand wil dat zijn of haar kind gaat roken. Echt niemand, toch? En daarvoor zul je de eerste 25 jaar van hun leven moeten strijden, want daarna is de kans dat iemand de verslaving nog actief oppakt heel klein. Overtuig kinderen er nooit aan te beginnen. Wijs ze op alle nadelen. En...geef het goede voorbeeld.

Slachtofferrol

Dat er hard gewerkt wordt aan verbieden, moeten we niet veroordelen, maar omarmen. Niet jammerend in de slachtofferrol kruipen 'omdat je tegenwoordig niets meer mag'. Niet mopperen op de overheid, omdat ze overal regeltjes voor maken. Wees gewoon dankbaar dat je in een land woont waar men zich tenminste zorgen om je maakt. Maar vooral ook een land dat zich zorgen maakt om onze kinderen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker recent als 'te activistisch en confronterend' zijn bestempeld en uit de Alliantie Nederland Rookvrij zijn gezet. De strijd kan mij niet gedreven genoeg gevoerd worden. Zulke mensen zijn hard nodig.

Zwarte Cross

Op festival Zwarte Cross worden dit jaar boetes van 70 euro uitgedeeld aan rokers die een sigaret opsteken op plekken waar dat niet mag. Dat doet de organisatie, omdat ze anders zelf een fikse boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgelegd krijgen.

Die boetes zijn niet misselijk en lopen op tot wel €13.500,- per tent. Die kosten horen niet voor een organisatie te zijn, maar voor degene die willens en wetens die peuk opsteekt. Als je rookt, kun je minimaal de daarvoor bestemde regels naleven, toch?

Ik pleit voor nog meer actie en versnelde invoering van maatregelen, overal, maar vooral op plekken waar kinderen komen. Onlangs zat ik met mijn dochter in een speeltuin in Heemstede, waar een complete familie naast mij het wereldrecord kettingroken probeerde te verbreken. Overal om ons heen werd gerookt. Het hoort niet. Niet in een speeltuin. Wat is de moeite van zo'n plek 100% rookvrij maken?

Halfbakken maatregelen

Straf ouders die roken in een auto met een kind op de achterbank. Maak álle pretparken, dierentuinen, speeltuinen én terrassen 100% rookvrij. Aan halfbakken slappe maatregelen heb je niets, echt niet. En ja, er zal dan een tijdje gemopperd worden.

Maar mopperen doen mensen tóch wel. Hier hoeven we niet meer eindeloos over te vergaderen of na te denken.  Laat de cijfers gewoon even op je inwerken. 20.000 doden per jaar. 60 baby's. Wie heeft daar in godsnaam ook maar iets tegenin te brengen?

Zit er ook een opinie in jouw pen?

Klik dan hier