Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Marcel Krijgsman Photography
Opinie

Rappers te seksistisch? Leer je dochter 'gewoon'
het verschil tussen een goede en foute gast

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over Stichting Music#MeToo die Nederlandse rappers aanklaagt.

Het is allemaal spielerei, je moet het met een korreltje zout nemen en er vooral niet te zwaar over doen, maar in een wereld waar we met z'n allen in opstand komen tegen seksisme, kunnen we rappers niet langer laten ongestoord laten aanmodderen - of wel? Stichting Music#MeToo is er in elk geval helemaal klaar mee. Rappers Boef en Frenna worden beschuldigd van vrouwonvriendelijk gedrag en discriminatie van vrouwen en officieel voor de rechter gedaagd.

Neuken

Het gaat niet om de songteksten, die vallen onder de noemer 'artistieke vrijheid'. Nee, het gaat om seksistische uitspraken die artiesten daarbuiten hebben gedaan - zeg maar off duty dus. Denk aan Boef, die de vrouwen die hem hielpen na autopech 'kechs' noemde. Of die ene keer dat hij in een van zijn vlogs meldde dat hij de dochter van een agent ging neuken. Alles voor een cool imago natuurlijk.

Het is ergens wel bijzonder dat er onderscheid wordt gemaakt tussen wat iemand zingt (of rapt) en wat ie zegt. Blijkbaar mag je een vrouw dus voor alles en nog wat uitmaken, zolang je er maar een muziekje onder hangt. Maar schreeuw je in the heat of the moment of afgeladen met drank (en drugs) dat een vrouw een hoer is, ben je de sjaak -als het aan Stichting Music#MeToo ligt dan.

Eigenwaarde

Ergens zal het mij jeuken, echt. Zing lekker raak joh, met je hele fake-show eromheen, vol champagne en spuuglelijke designertasjes en de hele mikmak. Ik moet er eerder een beetje om lachen. Het heeft iets treurigs, het is zó leeg. Zo oppervlakkig. En ik heb ook zo'n medelijden met de vrouwen die er als slaafse, opgewonden stokstaartjes omheen staan.

'Waar is je eigenwaarde, meid?' denk ik dan. Alleen omdat ie bekend is, een grote auto rijdt en een Louis Vuitton-tasje om zijn nek heeft hangen is het de man van je dromen? Moet je eens luisteren naar wat ie uitkraamt!

Zure moeder

Maar goed, ik ben 41, voor geen rapper meer interessant - als ik dat al ooit ben geweest. Dus wat weet ik er nou van? Ik wil ook niet zo'n zure moeder zijn, die dat verkettert waar haar kinderen naar luisteren. Er wordt al genoeg gepikeerd gedaan in de wereld. Iedere grap of opmerking kan verkeerd vallen. Onze tenen zijn langer dan ooit. En dat is óók niet goed, mensen!

Tegelijkertijd is het wel echt verwerpelijk dat het binnen de muziekbranche, met zo'n grote (beïnvloedbare) doelgroep, seksisme doodnormaal wordt gevonden. Er wordt niet eens over nagedacht, lijkt wel. Gewoon meezingen. En accepteren dat vrouwen als derderangs wezens worden afgezeken. In dat opzicht snap ik Stichting Music#MeToo wel dat ze Boef en Frenna voor de rechter slepen. Even paal en perk stellen. Even geur afgeven dat alles z'n grenzen heeft.

Opgeheven vingertje

Maar of het gaat helpen? Dat denk ik niet. Rappers met een attitude laten zich niet ringeloren door een stichting met een opgeheven vingertje. En laat er al helemaal geen vrouw aan het roer van zo'n stichting staan, want dat is helemaal olie op het vuur, natuurlijk. De jeugd vindt dit mooi. Het verkoopt. Dus zullen ze onzin blijven zingen en blijven verkondigen - ongeacht welke uitspraak de rechter zal doen.

Wat je er wel tegen kunt doen? Ik blijf dat zeggen: vrouwen weerbaar maken, leer je dochter het verschil tussen een goede en een foute gast. Ik ken veel te veel vrouwen die lachend, verontschuldigend zeggen dat ze 'een neus voor foute mannen hebben'. Inderdaad: iedere keer weer zo'n zelfde seksist met teveel praatjes en teveel geld.

Geen vrouw hoeft zich ooit 'kech' te laten noemen. Geen vrouw hoeft zich te laten afblaffen door welke man ook. Loop weg, laat dat soort mannen toch stikken. Zolang er nog vrouwen zijn die de voeten van een narcistische man met macht en een veel te grote bek blijven kussen, roei je seksisme niet uit. Laat ze voor altijd vrouwloos blijven. Dan is het vanzelf gedaan met die grote snavel. Maar ja... #utopie.