Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Harold Versteeg
Opinie

Vrije dagen voor wát eigenlijk...
'Schaf Hemelvaart en Pinksteren gewoon af'

blogger

Marloes Grimbergen

A

Afgelopen weekend 'vierden' we Hemelvaart en komend weekend Pinksteren. Net als ieder jaar vraag ik me af wat die dagen ook alweer betekenen. Iets met Jezus die naar de hemel gaat en de heilige geest die wordt uitgestort. Maar waarom zijn dit eigenlijk nog altijd nationale feestdagen? Waarom zijn we vrij op feestdagen die vrijwel niemand viert? Kunnen we hier het etiket 'nationale feestdag' niet vanaf halen? Dan kunnen we een andere, échte feestdag als nationale feestdag bestempelen.

Van Europa is Nederland een van de landen met de minste feestdagen. Blijkbaar zijn wij niet van die feestbeesten. En áls we dan al een nationale feestdag hebben, dan is dat zes van de negen keer een religieuze dag. In Nederland hebben we dus negen officiële vrije dagen: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag.

Vrije dag

Bevrijdingsdag is geen officiële vrije dag, wel is in veel cao’s bepaald dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dé dag die symbool staat voor de vrijheid van ons allemaal, maar een vrije dag voor iedereen is het niet. Nee, dan Tweede Pinksterdag; dát is een dag waarop we allemaal vrij zijn. Maar wat vieren we dan eigenlijk? Bijna niemand weet het precies, vrijwel niemand 'viert' het.

Hetzelfde geldt voor Hemelvaart. Ongetwijfeld staat een aantal kerkgangers stil bij deze dag, maar ik durf best te beweren dat het bijna nergens in Nederland gevierd wordt. Dus waarom zijn we dan vrij? En dan die nutteloze vrijdag die daarna komt, alles ligt stil.

Verjaardag

Het enige wat we vieren deze dagen zijn een dagje dierentuin, een bezoekje aan een foodtruckfestival, slenteren op de meubelboulevard en/of een familieweekend op een vakantiepark. Hartstikke gezellig natuurlijk en we zijn er helemaal aan gewend, maar zou het niet leuker of logischer zijn als we deze dagen afschaffen als officiële vrije dagen?

En nee, dan zeg ik niet dat we méér moeten werken, maar dat we wat anders kunnen doen met die officiële vrije (feest)dagen die niemand viert. Laten we om te beginnen Hemelvaart inruilen voor Bevrijdingsdag. En laten we dan Pinksteren inruilen voor een flexibele feestdag.

Dan kun je zelf beslissen wanneer je die dag inzet. Vier je carnaval, Suikerfeest, Sinterklaas, dierendag, je trouwdag of welke dag dan ook? Dan kun je een keer per jaar je eigen flexibele feestdag opnemen. Goed idee? Ik denk dat ik mijn flexibele feestdag inzet op 9 maart: mijn verjaardag!