Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Voor fitgirls zou gewaarschuwd moeten worden'
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Doe niet net alsof
alle meisjes een fitgirl kunnen worden'

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

V

VROUW-eindredacteur Mariët is van mening dat er gewaarschuwd moet worden voor fitgirls. "Fitgirls doen alsof het voor alle meisjes een haalbare kaart is om zo te leven en er zo uit te zien. Maar een echte fitgirl zijn én blijven is als topsport bedrijven; daar ben je 24/7 mee bezig. Doen alsof je het erbij kan doen, veroorzaakt bij veel meisjes uiteindelijk alleen maar teleurstelling. Een waarschuwing zou geen overbodige luxe zijn."

"Maar voordat ik verder ga, wil ik wel zeggen: als ik met een druk op de knop het lichaam van een fitgirl zou kunnen krijgen, zou ik het direct doen. Absoluut. Alleen... ik zou het niet volhouden. En daar zit nu net mijn pijnpunt.

Dagtaak

Want het onderhouden van zo'n perfect, fit lichaam is een dagtaak, een way of life. Daarmee ben je 24/7 bezig. Om nog maar te zwijgen over de enorme hoeveelheid discipline en motivatie die je ervoor nodig hebt.

Plus het vroege naar bed gaan, het nemen van supplementen... Dat is echt niet voor iedereen haalbare kaart! Laat staan als je nog een tiener bent en je het al druk genoeg hebt met gewoon opgroeien. 

Fotoshoppen

Een echte fitgirl  - dus niet eentje die vals speelt door te fotoshoppen en/of zelfs ribben weg te halen voor een zandloperfiguur (het gebeurt, echt!) - is te vergelijken met een topsporter. En dat kan toch ook niet iedereen worden?

Daarvan zeggen we toch ook niet: 'Als je wilt, kun je topsporter worden.' Als je maar wilt? Dat is klinkklare onzin! Daarvoor moet je namelijk echt een bepaalde (aangeboren) mentaliteit hebben, doorzettingsvermogen, een ijzeren discipline... Net als, precies, voor het worden en blijven van een fitgirl

Dochter

Waarom ik zo fel ben? Omdat ik wil dat mijn dochter (9) dat beseft. Dat ze, als ze op Instagram weer eens een fitgirl in een onmogelijke positie ziet, weet: Daar moet je onwijs veel voor doen. En laten. Dat is topsport en voor de meesten niet realistisch.

Bovendien is het niet de norm. Want de norm, dat zijn moeders, oma's, tantes, buurvrouwen... Ik kan wel een aantal dingen (na)doen, maar ik hoef het niet te worden. Net zo min als ik een topsporter kan worden. Omdat nou eenmaal niet iedereen over eigenschappen daarvoor beschikt. Ik ben prima zoals ik ben.

Waarschuwing

Ik zou nog verder willen gaan. Ik zou graag zien dat er (net als op pakjes sigaretten) bij alle fitgirl-kiekjes een waarschuwing komt. Zo van: Pas op, dit is GEEN realistische situatie. Een fitgirl worden én blijven is een tijdrovende bezigheid. Kijk dus eerst of je over de benodigde tijd én méntaliteit beschikt. Voor de meesten blijkt het geen haalbare kaart. En dat is helemaal niet erg.

Jij op VROUW.nl

Wil jij een verhaal met ons delen? Of zit er misschien ook een Opinie in jouw pen? 

Stuur dan een berichtje!

En, wat vind jij? Laat je horen!