Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lieve Olcay en Caroline, gaat het een beetje?
Foto: Instagram @refinery29uk
Opinie

Lieve Olcay en Caroline,
gaat het een beetje?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

V

VROUW-collega Mariëlle keek gisterenavond met open mond naar RTL Boulevard, waarin de presentatoren met elkaar in discussie gingen over de nieuwe plussize-lijn van Nike. Ze schreef er een Opinie over.

'Afgelopen weekend zag ik 'm voor het eerst: dé paspop van Nike in een Londense flagship store. 'Yes!' dacht ik nog. Ik sport al jaren in leggings, maar omdat de leuke exemplaren meestal maar tot maat 44 gaan en ik maat 48 heb, blijft het een uitdaging om er één te vinden die niet doorschijnt tijdens het squatten. 

Tekst gaat verder onder Instagram-post

Obesitas

Maar mijn blijdschap maakte snel plaats voor verbazing. Vanuit de hele wereld reageerden mensen dat Nike met de pop obesitas promoot en dat de plussize-lijn té plussize zou zijn. Je leest het goed: té plussize voor een plussize collectie. WTF?! Dus mensen met 'een maatje meer' mogen wel sporten, maar niet in leuke kleding?!

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik mezelf kon accepteren zoals ik ben. Jarenlang struggelde ik met het feit dat vrijwel al mijn vriendinnetjes dunner waren dan ik en koppelde ik gewicht aan geluk. Naar de sportschool gaan vond ik lastig.

Bikini

Ik vond het een eng idee om daar in mijn legging en topje tussen de superfitte, energieke dames te staan. Onzin, weet ik nu. Bij mijn bokslessen doe ik niet onder voor de rest en vorig jaar trok ik - een hele overwinning - voor het eerst sinds jaren een bikini aan naar het strand en guess what… ik voel me er héérlijk bij.

Eindelijk ben ik happy met hoe ik eruit zie - en dat mag iedereen weten. Toegegeven: af en toe zou wat minder fijn zijn, maar ik weiger me nog langer te verstoppen. Ik ben mooi zoals ik ben. 

Mijn paspop

Daarom trek ik me tegenwoordig maar weinig meer aan van gewichtsgerelateerde discussies. Ik heb er vrede mee dat er mensen zijn die mij niet accepteren zoals ik ben - dat is hun probleem, niet het mijne. Maar toen ik gisterenavond langs RTL Boulevard zapte en ik daar míjn paspop voorbij zag komen, bleef ik even hangen.

Míjn paspop, inderdaad, want zo voelt het. Voor het eerst zie ik een weerspiegeling van mijn lichaam op een podium. En dan niet in een wijde tent, maar in een lekker hip sportsetje. Ik hoopte dat het RTL Boulevard-team het zou hebben over wat voor enorme vooruitgang Nike met deze paspop maakte, maar het tegenovergestelde was waar. 

'Slecht' dik

Olcay begint voorzichtig: "Aan de ene kant kun je iemand niet uitsluiten omdat 'ie een maatje meer heeft, maar dít is echt niet een maatje meer…" Caroline Tensen valt haar bij: "Dat wil ik zeggen! Je hebt natuurlijk een maatje meer, dat zagen we net, van die prachtige modellen, maar dit is wel echt eh…"

Echt eh, wát, Caroline? Leuk dat je plussize nu koppelt aan modellen als Ashley Graham en Daniëlle van Grondelle, maar kijk je weleens om je heen als je door de stad loopt? Zo zien 'normale' dikke mensen er niet uit. Maar ik begrijp je punt, wij zijn niet dik op de 'goede' manier. Duidelijk.

Onzeker

Olcay vindt het onwaarschijnlijk dat een vrouw met een postuur als dat van de paspop fit genoeg is om te sporten, ik vind het onwaarschijnlijk dat ze dat uit haar mond krijgt. Dit zijn nu precies de vooroordelen waarvoor ik bang was toen ik begon met sporten. Dat ik de sportschool in zou lopen en iedereen zou denken: 'Mijn god, wat doet díé hier?!'

Heel even schiet ik terug naar de onzekere ik. Heel eventjes. Tegenwoordig weet ik dit van me af te schudden, maar als ik dit item vijf jaar geleden had gezien, was ik never nooit meer naar die sportschool gegaan.

'Iets wijds'

Vervolgens stelt Olcay - in een poging het gevecht te winnen? - dat er wel héél veel verschil zit tussen de paspop op links (xs) en die op rechts (supersized). No shit, Sherlock. Goed gezien, er zit inderdaad veel verschil tussen een maatje 34 en een maatje 50. So what? Is dat niet juist wat zo leuk is aan mensen? Dat we allemaal verschillend zijn?

Ook Peter R. De Vries en Ronald Molendijk snappen er niets van. Wat moet je dan? Als dikke vrouw ergens op een donkere zolder sporten, om zo maar niemand lastig te vallen? Volgens Caroline wel: "De vraag is of je - als je als vrouw zo zwaar bent - zo’n outfit wil aantrekken." Vervolgens brabbelt ze nog iets onverstaanbaar over 'iets wijds'.

Gaat het?

Lieve Olcay, lieve Caroline,

Gaat het een beetje? Jullie zijn ongetwijfeld allebei topwijven, maar wat jullie gisteren uitkraamden raakte kant noch wal. Er is tegenwoordig een enorme plussize-community die strijdt voor meer acceptatie en jullie halen dat in één keer onderuit door de paspop supersized en oversized te noemen. Komen jullie morgen anders een rondje mee boksen, dames? Zal ik laten zien dat ook dikke vrouwen flink (haha) fit kunnen zijn. Ik ga voor een dubbele knock out.

Spijt

Terwijl ik dit schrijf, plaatst Olcay op haar Instagram dat ze spijt heeft van haar uitspraken van gisterenavond. Ach, wat kan ik zeggen. Iets met: 'Spijt komt altijd…'?

Olcay: 'Lieve mensen... Ik ben absoluut geen fatshamer en het spijt me als ik mensen heb gekwetst want dat is nooit mijn bedoeling. Wellicht heb ik het niet goed uitgelegd maar alsnog mijn oprechte excuses. Ik hou van mensen in elke vorm.'