Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: PA Photos / Isabel Infantes
Opinie

'Stop met ageshaming...
Vooral doorgaan, Madonna!'

Marijke Lemmers

W

Waar mannelijke sterren, hoe grijs en rimpelig ook, geroemd worden als zij nog boven de pensioengerechtigde leeftijd het podium beklimmen, moet de nog altijd fabulous looking Madonna (60) het ontgelden nu zij weer wil gaan touren. Vanwaar deze ageshaming?

Madonna en ik, wij zijn generatiegenoten en gaan heel ver terug. Toen zij in 1983 haar First Album uitbracht, was ik muziekjournalist bij Popfoto. Mateloze bewondering had ik voor haar. Niet per se voor haar zangkunsten, wel voor haar creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. Voor hoe zo’n meisje uit Michigan het heeft kunnen schoppen tot stijlicoon en een millionselling Queen of Pop.

Rolmodel

Maar ook bewonderde ik hoe zij haar faam gebruikte om op te komen voor homoseksuelen, de legalisering van abortus en een statement maakte tegen het misbruik en de dogma’s van de katholieke kerk.  

De afgelopen 36 jaar was ze niet alleen voor mij een rolmodel. Miljoenen meisjes volgden niet alleen nauwlettend elke plaat die ze uitbracht, en elke uitspraak die ze deed, maar vooral ook wat ze nu weer aanhad in haar videoclips en tijdens haar tours, wat voor kleur haar en kapsel ze dit keer had gekozen en welke make-up daar dan bij hoorde.

Netkousen

Madonna heeft de afgelopen decennia letterlijk en figuurlijk alles uit de kast getrokken. Zowel qua muziekstijlen als qua looks. And she nailed it! Alles staat die vrouw fantastisch. (Nou ja, op die monnikspij op het Eurovisie Songfestival na dan).

Maar zelfs de netkousen en het korset die ze onlangs droeg in de Graham Norton-show kan ze nog goed hebben. Niet de beste kledingkeuze om mee op de bank te gaan zitten overigens want, zoals ze zelf al zei: 'Oeps, mijn korset zit zo strak, dat mijn borsten helemaal naar boven worden gedrukt als ik ga zitten.' Maar goed, iedereen maakt weleens een misser. 

Dochter

Waarom zat ze bij Graham Norton? Ze heeft na jaren radiostilte (sinds 2015) eindelijk weer een nieuwe plaat uit - Madame X - en ze gaat weer touren. Je zou denken dat iedereen dat toejuicht, maar niets is minder waar.

Critici slaan haar om de oren met opmerkingen als: 'Ze is te oud om nog nieuwe muziek op te nemen. Ze kan beter zorgen dat haar dochter een ster wordt. Haar tijd is geweest. Ze moet met pensioen.' Nog eentje? 'Madge maakt nog steeds muziek vanuit het bejaardenhuis, that’s so cute.'  Of: 'Grootmoeder kan beter koekjes gaan bakken.'

Ageshaming

Dit zijn zo maar een paar comments op social media; regelrechte ageshaming. Ooit iemand horen zeggen dat Mick Jagger (75) nou toch eindelijk eens moet stoppen? Of Paul McCartney (vandaag 77!)? Gelukkig niet! Maar waarom dan wel zo’n hetze tegen Madge?

En dat is zelfs al een tijdje aan de gang. Toen ze in 2016 haar Woman of the Year-award op de Billboard Music Awards in ontvangst nam, speechte ze: "Word vooral niet ouder. Want ouder worden is een zonde. Je zal worden bekritiseerd, zwartgemaakt en je zal zeker niet gedraaid worden op de radio."

Leve 50+

Ik ben blij dat ik in Nederland woon, want de muziekcritici hier zijn enthousiaster over haar nieuwe plaat Madame X. En hier is er bepaald geen hetze tegen 50-plussers op de buis of bühne. Het worden er zelfs steeds meer: Anita Meyer (64), Karin Bloemen (58), Willeke Alberti (74), Luv'… ze worden nog steeds op handen gedragen.

En presentatrices als Caroline Tensen (55), Astrid Joosten (61), Linda de Mol (54) en Anita Witzier (57) zijn nog altijd populair. Ik zou dan ook met de woorden van (ex-danser en nog altijd werkende) Barry Stevens (75) tegen Madonna willen zeggen: "Kom op, Madge. Vooral dóórgaan!"