Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Fotopersburo Edwin Janssen
Opinie

'Ik betaal graag mee
aan andermans abortus of comazuipende kind'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over voormalig CDA-leider Elco Brinkman, die de rekening voor onze liberale levensstijl niet langer door de samenleving wil laten betalen.

Ik snap hem ergens wel hoor, die Elco Brinkman. De wereld moet natuurlijk niet gaan draaien op het 'alles moet maar kunnen, de samenleving betaalt wel'-principe. Een beetje lukraak onbeschermd seks hebben en dan wat beteuterd met de gevolgen aankloppen bij een abortuskliniek is op z'n zachtst gezegd bedenkelijk. En zo is de rekening voor de puber die zich voor de derde keer in een jaar letterlijk het licht uit de ogen zuipt, ook wat zuur. Voor dat geld zijn veel betere doelen denkbaar.

De rekening

Nu nog beginnen met roken en over 40 jaar verbaasd zijn dat je longkanker krijgt, zou ook niet moeten. Elke dag een zonnebank pakken en klagen over huidkanker rijmt ook niet. En inderdaad; overhaast getrouwde stellen die vier kinderen op de wereld zetten en zich vervolgens in een jarenlange slepende vechtscheiding storten, maken ook kosten waar je misschien wel je vraagtekens bij kunt zetten.

Maar wat moet je dan? Die vrouw die ongewenst zwanger is geraakt de rekening presenteren? Leg het eens uit, mijnheer Brinkman: hoe gaat dat in z'n werk? U weet, mag ik hopen, dat er twee mensen voor nodig zijn voor een geslaagde bevruchting. Speurt de overheid dan de biologische vader op, voor de helft van de abortusfactuur?

Condoom

Of legt u de verantwoordelijkheid voor een ongewenste zwangerschap alleen bij de vrouw? En waar ligt de grens? Want ben je alleen 'verzekerd' als je én zelf iets van anticonceptie gebruikt en het destijds gebruikte condoom kunt overleggen ter bewijs? Hoe ga je dit plan uitvoeren? Het kan niet!

Hetzelfde geldt voor comazuipers. Pubers schijnen een hele tijd redelijk oké door te kunnen drinken zonder iets te merken, zonder dat ze ineens knock out gaan. Kun je een experimenterend kind daarvoor volledig verantwoordelijk houden?

Groepsdruk

Of krijgen de ouders die rekening? Ouders die er misschien wel alles aan doen het te voorkomen, maar hun extreem rebellerende kind door omstandigheden even niet in de hand hebben? Hoe zwaar weegt groepsdruk mee bij het bepalen van de schuld, bijvoorbeeld?

En dan de maatschappij die opdraait voor de gevolgen van echtscheidingen; ook iets waar Brinkman over valt. Valt dat echt onder het kopje 'doorgeschoten liberale levensstijl'? Nee toch! In 'doorgeschoten liberale levensstijl' klinkt iets roekeloos door.

Ongenuanceerd

En in veel gevallen zal dat misschien ook wel van toepassing zijn, maar in net zoveel gevallen absoluut niet. Scheiden doen de meesten niet voor hun lol. En als één van de twee volledig doorslaat in jaloezie of haat, hoort de ander daar niet ook nog eens letterlijk een prijs voor te moeten betalen.

Voor de voorbeelden die de heer Brinkman geeft, kan geen blauwdruk worden afgegeven. Het is veel te ongenuanceerd. Je kunt en mag dit soort zaken niet over één kam scheren. Ieder verhaal is anders.

Ongewenst

Ieder verhaal dient dan dus ook onafhankelijk beoordeeld te worden. En dat is onuitvoerbaar. Een ongewenste zwangerschap vergelijken met 'spijt van een tattoo' slaat nergens op. Al was het alleen maar omdat de maatschappij dat weglaseren helemaal niet betaalt.

We zijn een samenleving en dragen niet alleen de lusten van elkaar, ook de lasten. In een wereld die op veel vlakken steeds individualistischer lijkt te worden, is het gedachtegoed van Elco Brinkman niet iets wat we moeten willen nastreven. Ik ben er graag, middels gemeenschapsgeld, voor andere ouders van wie een puber een enorme misstap begaat en zich in een coma zuipt. Die ouders hebben namelijk wel genoeg aan hun hoofd.

En ik ben er graag, financieel, voor vrouwen die zwanger zijn, maar zich daar absoluut geen raad mee weten. Van een oud-minister/partijleider van een Christelijke politieke partij had ik dat eigenlijk ook verwacht. Of is het nieuwe streven: 'Ieder voor zich en God voor ons allen?'

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier...