Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Sabine Joosten
Opinie

'Het feministische debat van nu
is elitair geneuzel'

Redactie VROUW

K

Kitty Herweijer (29) is redacteur bij De Telegraaf en maakt zich boos over de wetgeving rondom stalking en geweld tegen vrouwen. Terwijl er juist ook vandaag de dag op wettelijk gebied ook nog veel valt te winnen, wordt het feministisch debat volgens Kitty gedomineerd door figuren in de marge en is het elitair geneuzel.

Het feminisme in Nederland is verworden tot elitair geneuzel over reclameteksten en meer vrouwen aan de top. Het gebrekkige optreden om de veiligheid van vrouwen In Nederland te kunnen waarborgen, blijft onderbelicht. Zo is het inmiddels een structureel probleem dat (gewelddadige) verkrachters als snel weer op vrije voeten komen en stalkers, zelfs met een contactverbod, hun gang kunnen blijven gaan.

Vrouwenquotum

Vorige maand werd het debat gedomineerd door het nieuws dat de TU Eindhoven alleen nog maar vrouwen aanneemt, om zo hun quotum van vrouwelijke hoogleraren te kunnen halen. De discussie over wat de juiste manier is om meer vrouwen ‘aan de top’ te krijgen laaide daardoor weer op.

Veel belangrijker nieuws leidde tot veel minder discussie: stalkers die vrouwen stelselmatig bedreigen, zo meldde deze krant, kunnen vaak gewoon hun gang blijven gaan. Humeyra, het 16-jarige meisje dat vorig jaar werd vermoord door haar gestoorde ex-vriend, is het zoveelste slachtoffer dat ondanks meerdere aangiftes niet werd beschermd.

Advocaat Peter Schouten benadrukte dat politie en justitie structureel faalt in het beschermen van slachtoffers van stalking zoals Humeyra.

Niet genoeg ophef

Ook bleek recentelijk dat de man die in Hoorn een 23-jarige vrouw mishandelde en verkrachtte zich in 2015 op dezelfde manier vergreep aan een 16-jarig meisje. Toch kon hij alweer vrij rondlopen. Ook Michael P., de moordenaar van Anne Faber verkrachtte twee minderjarige meisjes voordat hij de kans kreeg om wederom iemand te verkrachten.

Het nieuws van het opmerkelijke vonnis over Gerson F. die afgelopen zomer in Rotterdam een Indonesische uitwisselingsstudente zo gewelddadig verkrachtte dat ze bijna om het leven kwam, leidde niet tot brede feministische ophef die het eigenlijk verdient.

Hij wordt als minderjarige bestraft: twee jaar jeugddetentie en zes jaar TBS. In theorie zou het kunnen dat hij nooit meer vrijkomt. Helaas is de praktijk maar al te vaak anders: eerder kwamen verkrachters na TBS vrij om vervolgens (op verlof) wederom de kans te krijgen een andere vrouw voor haar leven te traumatiseren.

Cultureel feminisme

Natuurlijk is Nederland relatief gezien een veilig land. Maar de lichte straffen en het falen om vrouwen te beschermen in deze zaken, zijn onacceptabel. Bovengenoemde gruwelijke incidenten leidden weliswaar toen ze gebeurden tot maatschappelijke woede, maar niet tot het breed inzetten op middelen om dit grove onrecht waar vrouwen de dupe van zijn, weg te nemen.

Druk om hogere straffen op te leggen en wetswijzigingen door te voeren is nodig. De eerste en tweede feministische golf ging over het opeisen van stemrecht en andere wettelijke rechten zoals abortus. Nu bevinden we ons in een tijd van voornamelijk cultureel feminisme.

Eigen foto

Zwaarder straffen

Het feministische debat wordt gedomineerd door marge figuren die het hebben over het gebrek aan naar vrouwen vernoemde straatnamen, waarom mannen die vrouwen helpen bij aantrekken van hun jas seksistisch zijn en het ‘taboe’ op ongesteld zijn. Kortom, het is (elitair) geneuzel.

Terwijl er juist ook vandaag de dag dus op wettelijk gebied ook nog veel valt te winnen: ons rechtssysteem zou veel meer moeten uitgaan van de potentiële slachtoffers van dit soort daden. Verkrachting en langdurige stalking zijn extreem ingrijpende gebeurtenissen die veel zwaarder moeten wegen in ons rechtssysteem.

Daar past absoluut geen lichtzinnige omgang bij wanneer er ook maar een minimale kans is op herhaling. Dáár zouden feministen vandaag de dag de straat voor op moeten gaan. 

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je erover vertellen of schrijven? 

Stuur een berichtje