Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Afval dumpen in een kledingcontainer? Schandalig!'
Foto: Hollandse Hoogte | Dolph Cantrijn
Opinie

'Afval dumpen in een kledingcontainer?
Schandalig!'

Kim Querfurth

V

Vereniging Herwinning Textiel (VHT) stuurt vandaag een brandbrief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu, D66) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens de vereniging zitten kledingcontainers vol huisvuil en chemisch afvallen en dreigt de inzameling van kleding daardoor totaal te stagneren. VROUW-collega Kim Querfurth vindt het schandalig. 

Het zal je maar gebeuren: je komt door omstandigheden (hopelijk tijdelijk) in de bijstand terecht en bent aangewezen op instanties als het Leger des Heils en Sympany om aan kleding voor jou (en je kids) te komen. Deze organisaties hebben al geen kledingoverschot, maar nu blijkt ook nog eens dat er per 100 zakken kleding, zeker 12 zakken afval in de containers belanden. 

Schandalig

Een deel van de verzamelde kleding kan daardoor rechtstreeks de verbrandingsoven in. Met als gevolg extra gemaakte kosten én een leeg kledingrek. Schandalig toch? Ik denk dat we het daarover eens zijn. Maar als puntje bij paaltje komt vinden we het toch net iets makkelijker om asociaal te zijn dan om een paar euro meer uit te geven aan onze vuilnisrekening.

Ik snap het echt niet. Als modemens shop ik dolgraag en in de uitverkoop scoor ik de leukste items voor weinig. Maar wat als zelfs dat niet mogelijk is? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mensen die volop leuke kleding en schoenen in die bakken gooien, mijzelf incluis. Geen afdankertjes: wel af en toe een miskoop en aan het principe nieuw item erin, oud(er) item eruit, houd ik stevig vast. 

Strik erom

Sinds ik de kledingcontainers ken en ik weet hoeveel mensen hiermee blij gemaakt kunnen worden, heb ik er ook geen enkele moeite mee om mijn kast leeg te ruimen. Sterker nog, het voelt goed om zakken te vullen met actuele items in de wetenschap dat dit blije gezichten oplevert.

Soms stel ik zelfs setjes samen waar ik een strik omheen doe om het geheel een beetje feestelijk aan te bieden. Ik hoop dan op jongens zoals die van mij, die stralen bij het zien van een stoer leren jack of een fijne merksweater. Of op een moeder die met een leuk setje kan shinen tijdens een buurtbarbecue of op een feestje. 

Laat dat!

Samen met mij zijn er veel mensen die beseffen dat amper gedragen kleding niet bij het gewone vuilnis hoort. Recyclen van kleding is iets dat mij zeer aanspreekt en dan is deze optie van de kledingcontainer natuurlijk een flinke stap in de goede richting. Maar ja, laat die container dan wel echt voor kleding blijven he?

Wie haalt het nu in zijn of haar hoofd om het vuilnis in een kledingcontainer te dumpen? Verrotte groenten, visresten, legge pakken yoghurt, slappe koekjes en oude vleeswaren tussen de gebruikte theezakjes en de koffieprut. Nee! Dat willen wij natuurlijk niet. Ik kan me daar echt kwaad om maken.

Hierbij dus mijn oproep aan alle onnadenkende afvalsmijters: laat dat! Blijf met je handen af van de textielcontainers en gebruik je eigen kliko. Is die vol? Huur er dan eentje bij. Of betaal gewoon die paar euro extra voor je vele afval. Sta er even bij stil dat er een dag kan komen waarop jíj afhankelijk raakt van de gulle giften van anderen. Kleed de mensen die het nodig hebben alsjeblieft niet onnodig uit!

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee of zit er misschien een opinie in jouw pen?