Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

https://www.instagram.com/p/BUc8Up6FKex/?taken-by=therealsarahhyland
Foto: https://www.instagram.com/p/BUc8Up6FKex/?taken-by=therealsarahhyland
Oproep

Wanneer houden we eens op
met elkaar te bekritiseren?

journalist

Marjolein de Jong

W

Wanneer iemand kritiek levert op het overgewicht van een ander slaan we al snel op tilt. Dat is namelijk gewoon pesten. Maar vinden dat iemand te dun is lijkt wel te mogen. Maar is dit niet precies hetzelfde?

De Amerikaanse actrice Sarah Hyland (26) kreeg op social media kritiek dat zij te dun zou zijn. Hoewel de Modern family-actrice normaal gesproken niet op zulke reacties reageert, voelde ze zich nu wel geroepen. Ze vertelt dat voor haar dun zijn geen bewuste keuze is. Ze heeft een moeilijk jaar achter de rug, waarin ze niet mocht sporten, aan de medicatie was en bedrust moest houden. Wat ervoor zorgde dat ze veel afviel.

Regelmatig commentaar

Het dubbele alleen is dat zij het commentaar kreeg nadat ze deze foto had gepost ter promotie van een t-shirt waarvan een deel van de opbrengst naar een anti-pest organisatie gaat. Commentaar op te dun zijn blijkt ook op onze redactie geen vreemd verschijnsel.

De ene collega vertelde dat zij op haar (vorige) werk een keer hoorde hoe ze 'die dunne' werd genoemd. Een andere collega gaf aan vroeger geen appels te eten, uit angst te horen dat appels vast het enige waren dat zij at. Beiden voelden zich daar net zo rot om als die andere collega die regelmatig commentaar kreeg op haar overgewicht.

Hetzelfde resultaat

Ook in het programma Anita wordt opgenomen kwamen enkele mensen aan het woord die obesitas hebben. Een van de geïnterviewden vertelde dat zij dag in dag uit uitgescholden werd voor 'Dik' of 'Lelijk', wat ervoor zorgde dat zij het gevoel had dat ze er niet mocht zijn. 

Toch lijkt het in het geval van te dun zijn meer geaccepteerd om iemand daarop aan te spreken. Terwijl het hetzelfde resultaat oplevert. Dus zouden we niet allemaal - dun of dik - moeten stoppen elkaar te bekritiseren?

Jij op VROUW.nl

Herken jij je in dit verhaal? Heb je overgewicht of juist ondergewicht en krijg je daar kritiek op? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!