Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© ANP
Foto: © ANP
Opvoeddilemma

Lachgas en waterprikken bij bevalling

Redactie VROUW

A

Aan vrouwen die thuis of in het ziekenhuis bevallen mogen verloskundigen vanaf juli een nieuwe pijnbehandeling voorschrijven en geven. Het gaat om injecties met steriel water, die uitermate effectief blijken tegen rugweeën. De bevoegdheid om deze vier prikjes te geven wordt naar verwachting vanaf die maand door het ministerie van Volksgezondheid bekrachtigd. Ook mogen de 2500 verloskundigen in ons land dan lachgas als pijnbestrijder voorschrijven in ziekenhuizen en geboortecentra.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) introduceert vandaag tijdens een symposium de hantering van de steriele waterinjecties en gaat trainingen geven.

Geen medicatie

Volgens voorzitter Angela Verbeeten kan het ook thuis worden toegepast omdat water geen medicatie is en er geen monitoring van de moeder of het kind nodig is. ,,Ze zijn een goede aanvulling op de huidige pijnbestrijdingmethodes. Ongeveer één op de drie barende vrouwen heeft last van rugweeën. Maar vaak willen ze toch liever zonder medicatie op eigen kracht het kind ter wereld brengen. Deze injecties halen niet honderd procent van de pijn weg, maar werken wel enorm goed."

Toenemende vraag

Volgens de voorzitter zijn de injecties gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen een goed én goedkoper alternatief. Zo kost een ruggenprik in het ziekenhuis 2500 euro en een behandeling met steriel waterinjecties 1000 euro. Toediening thuis is nog goedkoper, 480 euro.

Lees meer in De Telegraaf

Gerelateerde onderwerpen