Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Getty Images/Cultura RF
Foto: © Getty Images/Cultura RF
Opvoeddilemma

Tips voor praten met kinderen over seksuele voorlichting

Redactie VROUW

Z

Zodra je het woord 'seks' in je mond neemt, verschijnt het schaamrood op het gezicht van zoon- en dochterlief. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen niet de enige zijn die zich ietwat ongemakkelijk voelen als het onderwerp seksuele voorlichting wordt aangesneden.

De helft van de ouders geeft namelijk toe enige mate van ongemak te voelen als ze met hun kinderen over seks praten. In vergelijking: 82 procent van de kinderen voelt zich niet op z'n gemak. Negen op de tien jongeren willen geen aanvullende gesprekken met hun ouders over zaken als 'nee' zeggen tegen seks, tienerzwangerschappen en seksueel getinte smsjes versturen ('sexting'). Een op de zes kinderen hoeft zich daar geen zorgen over te maken: zijn of haar ouders is überhaupt nog nooit over seks begonnen.

Seksuele voorlichting

Opvallend is dat ouders denken dat de perceptie van 'goede seksuele voorlichting' sterk verschilt bij de ouders en kinderen. Zo zegt 42 procent van de ouders met hun kinderen te hebben gepraat over het weigeren van seks en geeft slechts 27 procent van de kinderen dat toe.

Dit blijkt uit onderzoek van de New York University en Planned Parenthood onder 2000 ouders en kinderen tussen de 15 en 18 jaar.

Tips praten met je kind over seksuele voorlichting

  • Zorg dat de seksuele voorlichting niet alleen gaat over jouw zorgen – de zorgen van de ouderlijke kant – maar dat je ook eventuele zorgen vanuit hun perspectief belicht. Dus praat niet alleen over SOA's en eventuele zwangerschappen, maar snijd ook het onderwerp 'seks en liefde' aan. Wat voel je voor die persoon? Zijn er echt gevoelens of… ? Belicht ook de plezierige kant van seks, het hoeft niet per definitie een negatief gesprek te zijn.
  • Praat met je partner over 'de aanpak', zorg dat je allebei op dezelfde bladzijde zit wat betreft seksuele voorlichting en draag dat ook uit. Bedenk samen ook op welke leeftijd je voorzichtig aan met seksuele voorlichting wilt beginnen. Maar…
  • Maak het allemaal niet té officieel. Vermijd 'Het Gesprek', maar praat gewoon op een ontspannen manier over seks.
  • Is je kind al seksueel actief? Zorg dan dat je blijft praten over seks en denk niet 'Ach, het is nu toch al te laat'. Blijf praten over eventuele risico's.

Bron: Vincent Guilamo-Ramo van New York University op USA Today

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+


Gerelateerde onderwerpen