Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Getty Images
Foto: © Getty Images
Opvoeddilemma

'Man, neem toch een papadag!'

Redactie VROUW

I

Is jouw man een workaholic en verzint hij steeds weer smoesjes om onder zijn ouderplicht uit te komen? Met deze argumenten kan hij niet wachten om een papadag te nemen.

ARGUMENT 1 Positieve papakindjes

Als hij een papadag neemt, heeft dat een enorm positieve uitwerking op je kind(eren). Verschillende onderzoeken wijzen uit dat kinderen met vaders die ongeveer veertig procent van de gezinszorg op zich nemen, zelfverzekerder en stabieler zijn. Daarnaast gaan ze gemakkelijker door de puberteit.

ARGUMENT 2 Recht op verlof

Elke ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. Dit geldt dus ook voor jouw partner. Het verlof is een wettelijk recht dat de werkgever niet mag weigeren, mits jouw man minimaal één jaar in dienst is bij de baas. Het precieze aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal werkuren per week. Vindt je man dat hij door het opnemen van een papadag te veel salaris misloopt, dan kan hij misschien een beroep doen op ouderschapsverlofkorting. Hiermee kan een deel van de terugval in inkomsten worden gecompenseerd.

ARGUMENT 3 Papa-politici

Het excuus dat zijn carrière eronder zou lijden als hij één dag in de week minder gaat werken, gaat niet meer op. Want hoewel een papadag opnemen in een aantal sectoren nog steeds niet gangbaar is, staan werkgevers er nu steeds welwillender tegenover. Vele vaders die hoog op de ladder staan en een druk werkschema hebben, zoals politici, managers en artsen, nemen tegenwoordig een papadag op. Weer een smoes minder.

ARGUMENT 4 Flexpapa

Dankzij het nieuwe flexwerken kan je man misschien ook best een dagje thuis werken. Zo’n verkapte 'papadag' breekt zo lekker de week. U verzekert hem natuurlijk dat baby’s en kleine kinderen overdag veel slapen, zodat er genoeg tijd is om zijn werk gedaan te krijgen (maar je weet wel beter).

ARGUMENT 5 Mamamia!

Als hij minder werkt, kun jij weer méér dagen aan de slag. Dat is niet alleen goed voor jouw carrière, maar ook voor je zelfvertrouwen. En als je eenmaal bevrijd bent van de muren die op u afkomen, ben je een leukere vrouw en moeder. Daar profiteert hij natuurlijk ook weer van, en dat is niet in geld uit te drukken.

ARGUMENT 6 Half om half

Is een hele papadag niet haalbaar voor jouw partner? Ga dan voor de gulden middenweg van twee papaochtenden of -middagen. Een mooi compromis als je man er tegenop ziet om een hele dag lang spelletjes te spelen, zich te laten opmaken door zijn meiden of urenlang te moeten voetballen.

ARGUMENT 7 Bijzondere band

De band die hij de eerste jaren opbouwt met zijn kind is onverbrekelijk en onbetaalbaar. Dat blijft de rest van zijn leven van grote waarde. Neem hem eens mee naar een plek in het park waar andere vaders met hun kinderen zijn. Als hij ziet hoe leuk kinderen het vinden om met hun vader dingen te ondernemen, gooit hij vast in een mum van tijd alle praktische bezwaren overboord.

Heeft jouw man een papadag of niet? En als hij daar niet aan wil beginnen, wat zijn dan zijn argumenten? Praat met ons mee!

Gerelateerde onderwerpen