Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© subbotina
Foto: © subbotina
Opvoeddilemma

Babynamen
En hij zal 'Provider' heten

Redactie VROUW

A

Amsterdam is er het eerst bij wat betreft moderne babynamen. De oude trends verdwijnen hier eerder dan in andere delen van het land en nieuwe namentrends zijn er als eerste zichtbaar, zo blijkt uit onderzoek van het Meertens Instituut.

De Nederlandse voornamenbank is inmiddels uitgebreid tot het jaar 1880. Hierin is precies per regio te zien welke babynamen populair zijn. In Nederland duurde het tot de jaren negentig voordat de namen Maria en Johannes niet meer 'in' waren. In Amsterdam nam de populariteit van deze namen al in de jaren zeventig af.

Ook is te zien dat in de jaren negentig Amerikaanse namen als Jeffrey, Kevin, Michael en Wesley veel werden gebruikt.
 

---
Kijk hier voor de raarste babynamen in Hollywood
---

Plaatselijke verschillen

Daarnaast zijn er per provincie grote verschillen in veelgebruikte babynamen. In 2013 waren landelijk de babynamen Tess en Sem het populairst. In Amsterdam waren dit de voornamen Mila en Adam. In Friesland staan de namen Fenna en Jesse bovenaan, terwijl in Zeeland Maria en Cornelis heel populair waren.

Bijzondere namen

Ook dit jaar barstte het weer van de aparte en speciale namen onder baby’s. Voor meisjes kwamen de namen Tiger-Lily, Pepper-Seven en Queen-Chanelly voorbij. Bijzondere namen voor jongens waren Blessing, Provider en Lexus.

Gerelateerde onderwerpen