Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Imagehit Limited | Exclusive Contributor
Foto: © Imagehit Limited | Exclusive Contributor
Opvoeddilemma

Ouder kijkt meer naar iPhone dan naar kind

Redactie VROUW

O

Ouders moeten op het strand of in het zwembad oog hebben voor hun spelende kroost en niet afgeleid worden door bijvoorbeeld hun mobieltje. Dat stellen VeiligheidNL en het Nationaal Platform Zwembaden. Een landelijke campagne moet volwassenen gaan wijzen op hun verantwoordelijkheid.

De afgelopen jaren steeg het aantal waterincidenten met peuters en baby’s, vermoedelijk ook door onoplettendheid van de ouders. De Stichting VeiligheidNL en het National Platform Zwembaden willen een grote actie over het onderwerp.

Ingrijpen

„Veel ouders verwachten dat zij nog wel kunnen ingrijpen als hun kind begin te spetteren en te gillen, legt woordvoerder Ilja van Alten van VeiligheidNL uit. „Maar zo gaat het nooit, het kind zakt snel en stil weg in het water. En daarna is ingrijpen bijna niet meer mogelijk.”

De problemen doen zich voor op stranden, recreatieplassen en in zwembaden. Het aantal incidenten met bijna-verdrinking neemt de afgelopen jaren weer toe. De meest recente cijfers zijn van 2012: in Nederland werden toen 85 kinderen tussen de 0 en 19 jaar in het ziekenhuis opgenomen na een bijna-verdrinking. Van deze groep kwamen vijftien kinderen om.

Afgeleid

„Ouders laten zich tijdens het opletten veel sneller afleiden dan ze zelf denken”, stelt Van Alten. „Mobiele apparatuur is in dat opzicht een reëel gevaar.”

VeiligheidNL en NPZ willen daarom volgend jaar een landelijke dag of een week in het leven roepen die volwassenen en kinderen hier op wijst.

Hoe zit dit bij jullie? Kijk je stiekem soms even snel op je iPhone of ligt 'ie veilig opgeborgen in je strandtas? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen