Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© PPE
Foto: © PPE
Opvoeddilemma

Tien budgettips voor het huishouden
Hoe krijg ik mijn huishoudelijke uitgaven op orde?

Redactie VROUW

J

Je kent het wel: aan het einde van je geld heb je nog een stukje maand over. Elke maand neem je jezelf voor om toch beter op de uitgaven te letten, maar al die verleidelijke aanbiedingen … het zou verboden moeten worden! Het lukt steeds niet om uit te komen met het inkomen dat je hebt. Hoe los je dit op? VROUW.nl heeft tien handige tips voor jullie op een rij gezet.

10 stappen om je (wekelijkse) uitgaven aan boodschappen op orde te krijgen:

1. Bereken het bedrag

Bereken allereerst hoeveel geld je aankomende maand nodig hebt voor de boodschappen. Denk hierbij niet alleen de wekelijkse benodigdheden, maar bijvoorbeeld ook aan verjaardagen, etentjes of feestjes.

2 Bedrag verspreiden over de maand

Heb je een bedrag op papier staan? Verdeel dit dan over het aantal weken dat je ermee moet doen. Dus bijvoorbeeld tot je volgende loon op je rekening staat. Dit is het bedrag waarmee je iedere week boodschappen kunt doen.

3. Cash geld

Neem dit bedrag iedere week op in contanten en laat je pinpas thuis als je de supermarkt induikt. Dit voorkomt dat je stiekem toch over je huishoudbudget gaat.

---
Besparen op een vakantie? Zo ga je op budgetvakantie!
---

4. Houd je aan het lijstje

Bekijk iedere week voordat je boodschappen gaat doen, eerst de reclamefolders. Hierin staan vaak scherpe aanbiedingen waarmee je flink kunt besparen. Maak aan de hand van die prijsknallers een boodschappenlijstje en houd je daar aan.

5. Weersta de verleiding

Boodschappen doen als je ontzettend trekt hebt? Niet verstandig. Je kunt verleidingen beter weerstaan als je niet rondstruint met een rammelende maag. Zorg dus dat je, voorafgaand aan het boodschappenrondje, eerst iets eet.

6. Denk vooruit

Is het wc-papier deze week in de aanbieding of stunt jouw supermarkt met de prijzen voor rijst, koffie of suiker? Sla dan je slag! Lang houdbare producten kun je vooruit kopen en lang bewaren! Waardoor je uiteindelijk weer geld bespaart.

---
Is jouw administratie een zooitje? Met deze handige tips breng je jouw administratie in mum van tijd weer op orde!
---

7. Check de facts

Houd maandelijks bij wat je uitgeeft door de bonnen te bewaren en de boodschappenuitgaven in een Excel-bestand te zetten. Zo weet je precies wat je uitgeeft en of je binnen budget blijft.

8. Gezellig en goedkoop

Een avondje dineren met vrienden maar niet voldoende geld in de knip om uitgebreid te kokkerellen? Laat dan iedereen iets meenemen. Bespaart niet alleen geld, maar een tafel gevuld met allemaal verschillende hapjes is ook nog eens heel gezellig.

9. Druk schema

Groenten in de aanbieding? Kook dan een grote pan. Vries de overgebleven restjes in. Handig als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken én: goedkoop!

---
Toch uiteten? Zo eet je goedkoop buiten de deur!
---

10. Wees trots!

Ben je aan het einde van de maand uitgekomen met je budget? Dan mag je best een beetje trots zijn op jezelf. Heb je nog een paar euro over? Trakteer jezelf dan op iets of spaar het voor een grotere beloning.

Tekst: Stephanie Hesterman

Hebben jullie nog aanvullende tips? Deel ze dan hieronder met ons!

Gerelateerde onderwerpen