Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Opvoeddilemma

Pubers beoordelen elkaar op sociale media
Een onvoldoende op Instagram

Redactie VROUW

D

De nieuwste trend onder kinderen: cijfergooien op Instagram. Jongeren uploaden foto’s op sociale media om zichzelf te laten beoordelen door wildvreemden. En dat kan nare gevolgen hebben voor het zelfbeeld. „Het lijkt onschuldig, dat ’cijfergooien’, maar dat is het niet”, zegt mediapsycholoog Mischa Coster.

„Zulke spelletjes zijn niet ongevaarlijk. Gemene reacties van anderen kunnen voor kinderen desastreuze gevolgen hebben, zoals onzekerheid”, vervolgt hij. „Ouders moeten zich daar bewust van zijn. Kinderen in de puberteit zijn zoekende naar hun identiteit. De mening van leeftijdsgenoten is daarbij erg belangrijk.”

En die mening van derden kan genadeloos zijn. Foto’s van jongens en meisjes worden hardvochtig voorzien van commentaar: ‘Je krijgt een 1, je bent echt lelijk’, schrijft de een, ‘trek een zak over je kop dikke trol’, reageert een ander.

---
Lees ook: Mijn dochter is een meeloper op social media...
---

Beoordelen

Volgens Coster is de populariteit niet te wijten aan het digitale tijdperk. „Elkaar beoordelen op uiterlijk is iets van alle tijden. Het fenomeen dat het nu online gebeurt en voor problemen zorgt, heeft te maken met het anonieme karakter van het medium. Dankzij het internet valt een grens weg. Mensen zitten niet tegenover je, ze hoeven je niet recht in de ogen te kijken, dus durven ze hard commentaar te geven. Ook wildvreemden kunnen met gemak vervelende dingen roepen omdat ze je nooit in het echt tegen het lijf zullen lopen.”

Lees hier wat puberdeskundige Marina van der Wal van het cijfergooien vindt.

Doen jullie kinderen mee aan cijfergooien?

Gerelateerde onderwerpen