Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Opvoeddilemma

Praat mee
'Kinderwens? Dan mag je IVF-behandeling ook zelf betalen'

Redactie VROUW

I

Iedereen heeft dromen, maar jij hebt er maar één: een kindje krijgen. En hoewel je die droom al jaren hebt, wil het maar niet lukken. En dus start je met IVF-behandelingen. Een kostbaar traject. Momenteel worden IVF-behandelingen tot een bepaalde leeftijd vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Maar als het aan 19 procent van de Nederlandse bevolking ligt, gaan vrouwen met een kinderwens dat voortaan uit eigen portemonnee betalen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 46 procent vindt dat potentieel mama's een gedeelte zelf moeten betalen en een gedeelte vergoed moeten krijgen. 36 procent is blij met de situatie zoals die nu is.

Geen vergoeding na 43 jaar

Maar hoe ziet die situatie er nu uit? Een IVF-behandeling kost gemiddeld zo'n €3000. In 2014 werd vastgesteld dat je de eerste drie pogingen van een IVF-behandeling (of intracytoplasmatische sperma-injectie: ICSI-behandeling) vergoed krijgt vanuit de basisverzekering als je jonger bent dan 43 jaar. Maar ook aan die regeling zitten wat haken en ogen:

  1. Zo heb je tot je 38ste tijdens de eerste twee IVF-pogingen recht op een vergoeding als er één embryo wordt teruggeplaatst. Bij de derde poging mogen er 1 of twee embryo's teruggeplaatst worden.
  2. Daarnaast geldt dat je van je 38ste tot je 43ste een vergoeding ontvangt als je een of twee embryo's laat terugplaatsen tijdens alle drie de behandelingen.
  3. Ben je ouder dan 43? Dan heb je geen recht meer op een vergoeding voor een vruchtbaarheidsbehandeling.

'Geef comazuipers geen vergoeding!'

Uit het CBS onderzoek bleek verder dat bijna de helft van de Nederlanders vindt dat een ziekenhuisbehandeling door overmatig drankgebruik ook uit eigen zak betaald zou moeten worden. Net als stoppen met roken: 43 procent vindt dat 'hulp bij stoppen met roken' niet door de verzekering vergoed zou moeten worden. Ook opvallend: een kwart van de ondervraagden vindt dat dieetadvies zelf betaald moet worden.

Als het CBS jullie had gevraagd wat je vindt van de vergoedingen voor IVF-behandelingen: wat had je dan geantwoord? Praat mee!