Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
De klap die je leven ingrijpend verandert

Redactie VROUW

H

Het verbaast me hoeveel bestuurders nog altijd geen gordel dragen. Waarom niet? Nou gewoon. ‘Omdat het niet lekker zit’. Huh, wat?!

 Sorry. Ik ben niet boos. Nee, het is goedbedoelde bezorgdheid. Vooral als het kleine kinderen betreft die los op de achterbank worden geplant. Ik zie ze soms uitbundig naar me zwaaien wanneer ik achter hen rijd. Op hun knieën. Dan houd ik mijn adem in. Dan zou ik ter plekke uit willen stappen om ze alsnog vast te snoeren.

En onlangs stond ik in een veel te lange file op de A2. Oorzaak: een verkeersongeluk. Toen ik vernam dat daarbij een kindje van anderhalf door het raam was geslingerd en daarbij dodelijk verongelukte, werd ik onpasselijk en kreeg ik kippenvel. Maar ik dacht ook: hoe was dat mogelijk? Zat het kindje dan niet in de gordels of kinderstoel?

Noodoproep

Lieve vaders en moeders, opa’s en oma’s, hierbij plaats ik daarom een noodoproep. We doen onze kinderen vleugels om als ze gaan zwemmen. Zetten onze poepies een helm op zodra we een fietstochtje maken of als ze willen gaan skaten. We plakken tafelhoekjes en deurklemmers, monteren traphekjes en stopcontactbeveiligers en we zeggen: pas op, kijk uit en ‘niet met vuur spelen!’ We doen (terecht) alles teneinde onze nakomelingen zoveel mogelijk te beschermen tegen de grote boze buitenwereld. Maar gebruik dan ook – alsjeblieft – die gordel en/of autostoel.

Voor wie dit nog niet wist: het gebruik ervan zorgt voor dertig procent minder kans op ernstig letsel, en vijftig procent minder kans op dodelijk letsel. De kans op ernstig letsel is voor een kind in een zitje ook nog eens twintig procent lager dan wanneer het alleen in de autogordel zou zitten. De kans op dodelijk letsel in een kinderzitje is dertig procent lager dan in de autogordel.

Een gordel alléén is dus niet voldoende voor kleine kinderen. Het schuine gedeelte zal als een mes werken en een slagaderlijke bloeding of zelfs een gedeeltelijke onthoofding kunnen veroorzaken. En een heupgordel dan? In dat geval zal bij een ongeluk alle druk op de buik komen te staan, zodat er inwendige bloedingen ontstaan.*

Pleister

‘Ach, het is maar een klein stukje’, is een veelgehoorde tegenwerping. Dus hoe korter de route, hoe kleiner de kans op een ongeluk? En: ‘Ik rij toch rustig’. Je rijdt niet alleen op de weg. Ook al heet je Verstappen en ben je alert, een botsing hoeft daarom niet jouw schuld te zijn. Maar wat heb je daaraan als jij of je kind met een dwarslaesie in het ziekenhuis belandt en de veroorzaker ervanaf komt met een pleister op zijn knie?

Natuurlijk kan een gordel ook in de weg zitten, bijvoorbeeld wanneer je te water raakt. Maar een klap op het water kan net zo hard zijn als bij een frontale botsing. Zie jezelf dan maar eens uit het water te redden als je bewusteloos met een bebloed hoofd op het dashboard ligt. En daarbij: de kans dat je in het water terechtkomt, is nog altijd veel kleiner dan dat je betrokken raakt bij een aanrijding.

Ongemak

Niet alles is te voorkomen, helaas. Maar dat is nog geen excuus om dan maar helemaal geen maatregelen te nemen. Het is een kleine moeite om je kind in een verhoger of stoel te zetten en je riem zelf ook even om te doen. Immers, als jij buiten westen op het asfalt ligt, kun jij je kind niet uit zijn benarde positie halen.

Onderschat het nut ervan niet, lieve ouders. Onderschat de klap niet, ook niet bij een geringe snelheid, die het leven van jezelf, je familie of anderen ingrijpend kan veranderen. Het ongemak van een boete, gordel of stoeltje, staat in geen enkele verhouding tot het ongemak, intense verdriet en de ellende die het kan veroorzaken indien je er geen gebruik van maakt. Dat is spelen met vuur.

* Bron:consumentenbond.nl

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.