Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Hollandse Hoogte
Foto: © Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
Pleidooi voor de gewone traktatie

Redactie VROUW

E

Er zijn vijf typen traktatie-ouders: de ‘sobertjes’-ouder, de ‘oh jee, het is weer zover’-ouder, de ‘ja, we hebben er weer zin in!’-ouder, de überhoffelijke ouder en de ‘artistieke kunstenaar’.

Tijdens de mijlpaaltraktatie van onze dochter was ik nog de ‘artistieke kunstenaar’ (denk: de naïeve ouder). Mettertijd werd ik vanzelf de ‘oh jee, het is weer zover’-ouder en nu, veertien traktaties verder, schaar ik mezelf onder het zesde type: de ‘hoera, ik ben bijna van die traktaties af!’-ouder.

Bescheiden dozen chips

Voor onze eigen moeders was het kinderspel. In mijn kindertijd werden bescheiden dozen met chips opengetrokken of wat doorsnee appels aangereikt (inclusief rups – ik zie ‘m nog zo uit de schil kruipen). En niemand die ervan opkeek. Maar met ‘gewoon’ hoef je vandaag de dag niet aan te komen. Nee, wie tegenwoordig traktatie-inspiratie wil opdoen met Google-afbeeldingen incasseert ofwel een hartverzakking of besluit acuut lid te worden van Marjoleins ‘Club van Ontaarde moeders’.

Komkommer krokodillen

Komkommers transformeren tot heuse krokodillen. Bananen komen tot leven als dolfijnen/Spongebob/Bert van Sesamstraat. Lolly’s hervormen zich tot bloemen en kruisspinnen. Sonja’s eierkoeken muteren zich als muizen. Watermeloenen ontpoppen zich zo, hoppetee, in heuse piratenschepen en haaienkoppen.

Fruitspiesjes zijn ook veel te alledaags; die worden zodoende in aubergines gepriemd opdat er, tadaa tadaa, een triomfantelijke pauw ontstaat. De doorgewinterde beeldhouwer kan er nog een puntje aan zuigen. Printers en ouders draaien overuren en hobbywinkels zien hun omzet stijgen.

Het healthfoodcomité

Bij het aanschouwen van dergelijke planten- en dierentuinen stijgt mijn bloeddruk. Ik raak lichtelijk in paniek en denk: ik ben geen knutselmiep. Ik ben allergisch voor alles wat naar lijm en papier ruikt, alsook mijn 11-jarige zoon. De fröbelwerkjes die in zijn klas in een keurige rij aan de muur hangen; die van hem kan ik er zó uitpikken (kikker kijkt scheel of eend heeft een gebroken snavel).

En dan heb ik de healthfoodcomité nog niet benoemd, die vindt dat onze traktaties ‘veel te ongezond en daarmee onverantwoord’ zijn, terwijl ik net ben bekomen van de superfoodbevlieging.

Sinaasappelvissen, linksdraaiende geitenmelk en boekweitpannenkoekjes

Nu is er natuurlijk niets mis met gezond(er)e versnaperingen. Want laten we wel zijn: 40% van de Nederlanders is te dik, 1 op de 5 kinderen is te zwaar en 1 op de 10 kinderen heeft zelfs ernstig overgewicht. Maar die sinaasappelvis heb ik intussen een keer of 30 voorbij zien komen en bovenal: die verantwoorde blokjes kaas en plakjes worst zitten toch ook bomvol transvetten en zout.

Dus wat blijft er over? Groene smoothies met linksdraaiende geitenmelk? Boekweitpannenkoekjes? Of macrobiotische bleekselderijstengels met dille-yoghurtdipsaus? Wat zullen onze hummeltjes gaan watertanden. 

De Gewone Traktatie

Gezond eten betekent voor mij verstandig leren omgaan met ongezond voedsel. Kinderen worden niet dik van snoepen. Wel van te veel snoepen en dat gebeurt dikwijls thuis. Laten we het elkaar dan ook niet zo moeilijk maken; het herhaaldelijk verzinnen van iets nieuws is al ingewikkeld genoeg. Ik pleit voor de ouderwetse Gewone Traktatie. Back to basic. Gezond of niet, dat mag eenieder voor zichzelf bepalen. Laten we met z’n allen de ‘hoera, we kunnen weer gewoon doen!’-ouder worden. Het zal mij een waar feest zijn.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.