Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
Daar zit je dan als 70 plusser

Redactie VROUW

H

Het bejaarde echtpaar dat enkele weken geleden op extreem gewelddadige wijze werd overvallen, is nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis of D66-raadslid Reinier van Dantzig komt met een briljant idee: laat bejaarden, studenten, vluchtelingen en ex-gedetineerden samenwonen onder één dak. Want jawel, dat is de oplossing voor het tekort aan studentenhuisvesting, de vereenzaming van ouderen, de integratie van vluchtelingen en de re-integratie van bajesklanten.

Daar zit je dan als Amsterdamse 70-plusser. Rechtop in je bed. Je hebt je hele leven arbeid verricht en dacht eindelijk te kunnen genieten van de rust en zorgeloosheid in je laatste levensfase. Je zag het al helemaal voor je: tijd voor schilderen/tuinieren/klussen/overwinteren. Niet meer elke dag om 7.00 uur opstaan. Niet meer dagelijks in de file staan. Je hebt luiers verschoond, (klein)kinderen grootgebracht en groot zien worden, je hebt gepoetst, gesolliciteerd, netjes je belastingcenten afgedragen en nu is het jouw tijd.

Gezellige boel

Niets van dat al. In plaats daarvan doe je geen oog dicht omdat je bevreest dat een junkie ongevraagd je leefruimte binnentreedt, je waardevolle bezittingen opeist en je portemonnee plundert. Of je ligt wakker van de feestende en bierdrinkende studiebollen naast je.

Wat een gezellige boel zal dat worden: ‘Huh, waar is opeens mijn laptop? Nu kan ik niet meer studeren.’ ‘Oma, waar liggen uw bankpasjes? Dan zal ik wel even boodschappen voor u doen.’ ‘Bankpasjes? Kind, ik ben aan het dementeren, ik weet dat niet meer zo goed. Kun je mijn rollator even aangeven?’ ‘Hoezo herrie? Ach ouwe taart. U bent toch ook jong geweest? Hier, neem een pilletje. Of doe uw gehoorapparaten uit.’

Menselijk gedrag

Even een terugkoppeling:

• D66 wil dat iedereen zijn leven naar eigen inzicht in kan richten.

• D66 wil zorg van goede kwaliteit die voor iedereen toegankelijk blijft.

• D66 wil vooruit, ook als het gaat om inrichting van ons land.

Ik weet niet welke studie Van Dantzig heeft gevolgd, maar het zal geen studie menselijk gedrag zijn geweest. Want ik heb toch een heel ander beeld bij deze standpunten. Bejaarden samenbundelen met ex-criminelen is mijn ogen net zo mesjogge als het bij elkaar zetten van hongerige hyena’s en kittens. Dat is geen vooruitgang, maar achteruitgang. Dat is geen ‘zorg van goede kwaliteit’, maar helemaal geen zorg. Dat is vragen om nieuwe problemen.

Sociale huurwoningen

Ik heb een beter plan: weg met de grootverdieners in de ouderenzorg. Weg met een premier die zijn beloften niet nakomt en onze zuurverdiende belastingcenten chronisch doorsluist naar bodemloze putten. Weg met de voortdurende verkoop van sociale huurwoningen, evenals de druk op sociale huurders om de verhuurdersheffing op te hoesten. Weg met de regering die de zorg om zeep heeft geholpen en moet je dan eens opletten hoeveel narigheid in één klap is opgelost. En wellicht kunnen we dan allemaal weer rustig gaan slapen. 

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

Gerelateerde onderwerpen