Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Roel Dijkstra
Foto: © Roel Dijkstra
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Hester
Ooit verlang je terug naar fluitende bouwvakkers

journaliste

Hester Zitvast

O

Ontsnapt er bij het zien van een mooie vrouw ter goedkeuring (of uit geilheid) een ‘pssst’ uit de mond van een man, heeft hij in de toekomst misschien zomaar een bekeuring van € 250 euro te pakken. Daar zitten we nou écht op te wachten.

Vooropgesteld: het is natuurlijk verre van chique dat je uitgemaakt wordt voor hoer als je niet ingaat op wat je wordt toegesist. Het woord ‘hoer’ is verwerpelijk en een flinke tik op de neus van degene die dat roept zou op z’n plaats zijn. Maar het feit dát een man naar je sist bij gebrek aan goede tekst, is gewoon een teken dat je er lekker uitziet. Of dat hij dat vindt. Steek ’m in je zak, dat is namelijk iets van voorbijgaande aard.

Leeftijdsgebonden

De meeste ‘pssst-en’ zijn leeftijdsgebonden. Net zoals je op een dag terugverlangt naar de tijd dat je nog moeiteloos een marathon rende en lekker door kon zakken tot diep in de nacht zonder daar dagen de gevolgen van te moeten dragen (wallen, vermoeidheid, een 48-uurs kater…) komt er ook een tijd dat je denkt: ach, verdraaiden de bouwvakkers hun nek nog maar eens voor mij.

Hoe?

Hoe moet dat uitdelen van die boetes er in de praktijk uit gaan zien? Ze zijn er in Brussel al mee bezig begreep ik, maar daar schijnt het echt een probleem te zijn dat z’n weerga niet kent. Stel dat het hier ook wordt ingevoerd, landelijk. Wat dan? Om te beginnen kan de politie kan het werk nauwelijks bijbenen. Op vergrijpen (ook behoorlijk grote!) en sommige misdrijven staat een lullige taakstraf of met een beetje geluk een boete. Maar voor sissen kan het politieapparaat blijkbaar wel in de hoogste staat van paraatheid gebracht worden.

Dan staat er ergens zo’n groepje opgeschoten achttienjarigen een beetje stoer te doen. Dan komt er een meisje langs en wordt er een geluid van goedkeuring gemaakt. En bij de meeste mannen is dat dan ‘pssst’, blijkbaar. Goed, die jongens maken dus dat geluid en direct springt er een undercoveragent (mag ook een agent in vol ornaat zijn, wat er op dat moment in de buurt is) uit de bosjes, die het groepje op de bon slingert. Het waren er vier, de staatskas is weer gespekt met € 1.000. Het meisje staat er wat bedremmeld bij, want ze begrijpt ook wel dat de mannen alleen maar een geluid maakten en echt niet van plan waren haar met z’n allen te bespringen. Of misschien laat de agent deze groep gaan. Het zijn immers nog jochies, ze hebben er net haar op en ze moeten het nog leren. Maar die éne man van een jaar of veertig die het structureel doet en ook nog eens tot een etnische minderheid behoort, díe krijgt wel een dikke prent.

Bouwvakkers

En wat te doen met bouwvakkers? Je weet wel, die mannen die onze huizen bouwen en naast metselen ook het fluiten tot hun professie hebben gemaakt. Ik vind het altijd wel lollig, eerlijk gezegd. Het kan toch geen kwaad?

Dit valt niet te handhaven. Het levert vooral veel werk en een hoop stof tot discussie op.

Bij sissende mannen ligt, vind ik, de prioriteit momenteel niet. We hebben wel belangrijkere zaken aan te pakken. Laat ze gaan. Negeer ze. En probeer er een beetje om te lachen.

Lees ook:

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!