Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© ANP Extra
Foto: © ANP Extra
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
'Ik ben klaar met de zwartepietendiscussie!'

Redactie VROUW

V

"Vraag me wat ik vind van de jaarlijks terugkerende zwartepietendiscussie en ik zal je eerlijk vertellen: ik heb zo langzamerhand een racismeburn-out. Het zal me werkelijk een HEMA-worst zijn welk kleurtje Piet heeft, of nog krijgt. Voor mijn part is ie rood met witte stippen. Ik heb niets tegen regenboogpieten, maar ik ben evenmin tegen zwarte pieten."

"Zwarte schmink heeft tenslotte een praktische kant; in mijn kindertijd kreeg ik hoogstpersoonlijk bezoek van Sint en Piet en dat vond ik magisch. Was ik kind in deze tijd dan had ik ze direct herkend als ome Aad en tante Els. Wel ben ik fel tegen de wijze waarop dit anti-zwartepietenbeleid wordt bewerkstelligd, tegen de hatelijke beschuldigingen die er achter schuilen en vooral tegen de ‘meten met twee maten’-cultuur.

Hypocrisie

Ik volg deze discussie op de voet en als ik ergens niet goed tegen kan dan is dat wel hypocrisie. Toegegeven, de standaarduiting ‘Rot op naar je eigen land als het je hier niet bevalt!’ vind ik allesbehalve chic. Maar wanneer er ‘Jij bent gewoon een vieze vuile racist!’ of ‘Jij smerige neonazi!’ de ether in wordt gefacebookt tegen eenieder die hem gewoon een leuke snuiter vindt, dan vind ik dat evengoed verwerpelijk. Nog meer? Ik hoop dat Duitsland nog een keer dat land verwoest en de Nederlanders omlegt in die gaskamers. Weg Zwarte Piet. Kan het nog racistischer? Dergelijke uitlatingen maken je geen haar beter. Dat is een lager dan laag-aanval, dat is je reinste over één kam scheren, en dat is toch juist niet de bedoeling?

Consequent

Dat VN-clubje vind ik evenzo hypocriet. Het is zonder meer fijn dat er mensen zijn die zich om mensenrechten bekommeren. Maar wees dan wel consequent. In deze gezelligheidsvereniging zitten nota bene ook mensen die zelf uit landen komen waar discriminatie en onderdrukking nog altijd schering en inslag is. Waar homohaat domineert, waar 1 op de 10 soldaten kind is en waar vrouwen geen auto mogen rijden. Maar wat gek dat ik ze daar nou nooit zo hardvochtig tegen heb zien ageren als tegen onze kindervriend. En hoe zit het nou met zijn Piets Belgische soortgenoot? Laten we daarbij niet vergeten dat meer dan 80 (tachtig!) procent van de hulpverleners bij het drama op Lesbos Nederlander is. Dan is het wrang dat Nederland wereldwijd als racistisch land te kakken wordt gezet.

Sterotiep

En dan het fenomeen ‘gekwetstheid’. Ik kan als blondine ook wel protesteren tegen de talloze stereotype domme-blondjesgrappen. (Wat is het verschil tussen een frikadel en een dom blondje? In een frikadel zitten tenminste hersens!) Ik voel me daarin echter niet aangesproken, juist omdát het stereotiep is. ‘Gekleurde’ voorstanders - neem twitteraar @prachtnegerin - bewijzen dat gekwetstheid soms tussen de oren zit; dat het een gemoedsindruk is waarvoor je kunt kiezen. En dat sommige mensen zichzelf maar wat graag een slachtofferrol aanmeten. 

Gemixt

Toch zeg ik: laten we eens naar elkáár luisteren. Of je nu voor- of tegenstander bent: it takes two to tango. Verbeter de wereld begin bij jezelf. Het is de clichékwestie van geven en nemen, van beide kanten. Stampvoeten dat Zwarte Piet acuut moet verdwijnen omdat je víndt dat het ‘een achterlijke en racistische traditie’ is, werkt als een rode vlag op een stier. Tieren dat ie moet blijven omdat het niet racistisch bedoeld is ook. Ik prefereer een middenweg: een bonte mix van zowel regenboog- als zwart geschminkte pieten. Zo ziet de echte wereld er immers uit: gemixt. Einde oeverloze discussie, iedereen blij. En wie dan nóg loopt te zaniken moet dan maar eens ernstig achter z’n oren krabben, want ook dat zal me intussen jeuken.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.