Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Matty van Wijnbergen
Foto: © Matty van Wijnbergen
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Hester
Vluchtelingenproblematiek 'opgelost' met vijf simpele woorden

journaliste

Hester Zitvast

D

Draai de rollen eens om. Die vijf simpele woorden vormen een oplossing voor tal van conflicten en ze helpen tegen kortzichtige, genadeloze denkwijzen. Ik leerde ze van mijn moeder, hoewel ik betwijfel of zij het copyright bezit. Ik leen ze bij deze van haar en deel ze. Draai de rollen eens om. Komt ’ie…

Draai de rollen eens om. Het is niet die vluchteling die je niet kent, in dat land hier zo ver vandaan, met die kleren die je niet zo mooi vindt, die een taal spreekt die jij niet verstaat en een geloof aanhangt waar je niets mee hebt, maar jíj bent het, met in je armen jóuw kind. Het is of vluchten of sterven, want op de plek waar je jij ooit veilig voelde, is oorlog. Het kind in je armen, dat terwijl jij loopt, rent en doodsbang bent, probeert wat slaap te pakken, want het is nog zo klein en zo ontzettend moe. Geen warm bedje met een schoon dekentje en een zacht knuffeltje in een liefdevol ingericht kamertje, maar jouw alleen schouder en jouw armen en het instinctieve gevoel dat het wel goed komt.

Komt het goed?

Maar jij weet niet of het goed komt. Je zou niets liever willen dan je kind die zekerheid geven, maar je weet het niet. Je weet het echt niet. De boot waar jullie zo opstappen, ziet er gammel uit en jullie zijn met zoveel. De tocht is ver, dat heb je wel gehoord en kun je je ook wel voorstellen, maar hoe ver is je niet precies duidelijk. Je denkt er maar niet aan, verstand op nul. Je slaat je armen nog steviger om het lijfje van je kind en gaat door. Je moet wel door, je kunt niet meer terug. Achter je is niets meer, alleen maar oorlog.

Heftig

Zijn de rollen omgedraaid? Heftig hè? Zie je écht het gezichtje van jouw kindje voor je? Ruik je zijn of haar haartjes? Voel je de kleine handjes op je rug? Oké, ga dan nu achter de computer zitten en zoek een willekeurig bericht op over de vluchtelingen die massaal Europa binnenstromen. Kijk op Facebook, een nieuwssite – er is zat te vinden. Ga maar zitten en hou vooral dat beeld van jouw kindje in jouw armen vast en misschien zie je die gammele boot waar je al je spaargeld aan hebt uitgegeven ook al wel liggen. Je kindje vraagt om eten, maar je hebt het niet. Het zeurt niet, het huilt niet, daar heeft het geen energie meer voor. Het legt maar weer het hoofdje in je nek en je voelt hoe zijn of haar kleine vingertjes wat aan je haar plukken. Je geeft je kind een kus.

Zit je achter je computer? Heb je een bericht gevonden over vluchtelingen? Zo’n bericht waar je op kunt reageren? Mooi.

Reageer dan nu. En zeg me alsjeblieft dat je dat doet in tranen, vol liefde, medeleven en hoop. Want als je de rollen omdraait, als je ze écht omdraait, dan is dat het enige dat je kunt doen, toch?

Alsjeblieft. Draai de rollen eens om.

Lees ook:

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!