Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

Praat mee
'Geef alle kinderen Facebookles'

Redactie VROUW

J

Je kunt het je vast nog wel herinneren: de 13-jarige Lisa Tuk die in de val werd gelokt met een nep Facebookaccount. Het is de angst van iedere ouder. Om kinderen te wijzen op de gevaren van social media pleiten steeds meer deskundigen en politici voor Facebooklessen op de basisschool. "Hoe eerder je begint, hoe beter!"

Gaat je zoon of dochter de deur niet uit zonder smartphone? Het is niet de enige! Uit cijfers van Monitor Jeugd en Media blijkt dat van de tien tot twaalfjarigen ruim 72% in het bezit is van een smartphone. Remco Pijpers, van Mijn Kind Online, juicht Facebooklessen dan ook zéker toe. "Les in social media? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!"

In de politiek wordt er ook steeds vaker gesproken om social media-lessen in het basisonderwijs te introduceren. Vooral de PvdA is groot voorstander. "Het is belangrijk dat kinderen kritisch omgaan met social media", vertelt Loes Ypma van de PvdA aan EditieNL. "Onderwijs is veel meer dan alleen leren lezen en schrijven."

Nieuwe taal

"Social media is het nieuwe lezen en schrijven", vult Pijpers aan. "Het is goed om kinderen deze 'nieuwe taal' op de juiste manier aan te leren. Weet je wat het is? Als ouders handig zijn met social media en weten wat de gevaren zijn, dan weten de kinderen dat vaak ook wel. Maar is Facebook één groot raadsel voor ouders, dan zijn deze kinderen vaak niet op de hoogte van de gevaren online."

"Juist daar is een belangrijke taak voor basisscholen weggelegd", vervolgt Pijpers. "Leraren kunnen kinderen wegwijs maken in de wereld van social media. Uiteraard kunnen ze niet alles behandelen en daarom is het van belang om samen met scholen een plan op te stellen zodat ze de belangrijkste aspecten kunnen belichten tijdens de lessen. Nu doen scholen vaak maar wat omdat ze geen idee hebben."

Privacy van kinderen

Pijpers vindt dat drie punten minimaal aan bod moeten komen tijdens een lesje Facebook."Privacy is het allerbelangrijkste. Kinderen moeten weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen online. Net als ze moeten leren hoe ze online met elkaar omgaan. Er wordt anno 2015 veel gepest online en kinderen vuren van alles op elkaar af zonder dat ze zich realiseren wat de gevolgen zijn."

"Tot slot zou het goed zijn om kinderen te leren hoe ze informatie kunnen toetsen. Hoe kun je zien of iets of iemand betrouwbaar is? Wat doe je als je het niet vertrouwt? En wat deel je wel op Facebook en wat zéker niet? Docenten kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Door informatie te verschaffen maar ook door kinderen te laten samenwerken. Dat werkt vaak goed", aldus Pijpers.

Praat jij met je kind over social media? Weet jouw kind wat de gevaren zijn online? En wat vinden jullie van de Facebooklessen op scholen? Zijn jullie voorstander?

Praat me ons mee!

Lees ook deze artikelen: