Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
'Lijnende puber is als een vegetarische carnivoor'

Redactie VROUW

H

"'Hm. 59 kilo,' mompelt ze onthutst. 'Ik wil op mijn lijn gaan letten.' Terwijl ik 's morgens met mijn puberdochter in de badkamer sta, zie ik haar voor het eerst uit eigen beweging op de weegschaal staan."

"De momenten waarop haar gewicht werd gecontroleerd kwamen tot nu toe louter voor tijdens bliksembezoeken aan het 'consternatiebureau' of tijdens medische schoolonderzoeken. Er flitsen direct flarden van anorexiahorror door mijn hoofd. En hoorde ik het haar kort geleden niet nog zo zeggen? ‘Mam, S. krijgt geen ontbijtkoek mee naar school omdat daar veel calorieën inzitten.’ De volgende dag stopte ik obstinaat twee plakken ontbijtkoek in haar schooltas. Met boter.

Het klopt niet

Pubers hebben door hun groeispurt immers voortdurend honger, heb ik me wijs laten maken. Zo is het mee naar boven smokkelen van een zak chips of de vraag ‘mag ik wat lekkers?’ ook doodnormaal. Een lijnende puber is in mijn ogen dus zoiets als een vegetarische carnivoor. Het klopt niet. ‘Je gewicht past anders goed bij je lengte, hoor,’ antwoord ik zorgelijk, in de hoop dat het haar geruststelt. ‘Je weegt net zoveel als ik en we hebben dezelfde lengte. En ik ben toch ook slank?’ Ze lijkt in shock. Via de spiegel kijkt ze me aan alsof ze zojuist een knoeperd van een spin heeft gezien.

Instagram

Let wel, ze is 1.70 meter lang. Je hebt een gezond gewicht als je een BMI-waarde hebt tussen 18,5 en 25 en laat die van haar nou een keurige 20.4 zijn. Daarbij fietst ze elke dag door weer en wind naar school en heeft ze twee keer per week gymles. Hoewel obesitas en de daarbij behorende gezondheidsklachten een heikele rol spelen in onze maatschappij, baart de andere kant mij toch ook wel zorgen. Vroeger bestond het niet: de overdaad aan oppervlakkige instagramfoto’s vol sixpacks en ‘kijk mij eens weer plat zijn – vijf dagen na de bevalling’. De proteïne- en summerbody-selfies. De kiekjes van twee crackers belegd met een dun laagje gepureerde avocado met als hoogtepunt drie aardbeien. De hashtags ‘gymfreak’, ‘eatclean’, ‘losingweight’, ‘workhard’, ‘lowfat’ ‘vegan’ en ‘glutenfree’. Met het aanschouwen van dergelijke (en doorgaans bewerkte) sportschoolporno zou ik van pure stress al bijna de halve voorraadkast leeg schransen of juist naar de boekhandel joggen om de nieuwste dieetboeken in te slaan. Maar mijn nuchtere brein laat zich er niet door leiden. Gezond eten zit ‘m voor mij in verstandig leren omgaan met ongezond voedsel, niet in het eindeloos vermijden ervan. Het puberbrein is echter hypergevoelig voor dit soort hypes en ik vind dat we met z’n allen tamelijk doorslaan in dat gezondheidsgedoe.

Jong diëten

‘Laat kinderen niet zomaar lijnen. Een puber heeft alle voedingsstoffen nodig. Jong diëten kan bovendien emotie-eten en jojoën in de hand werken,’ zo adviseert het Voedingscentrum en daar ben ik het volkomen mee eens. En ook: ‘Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Dit is een gevoelig onderwerp (juist ja!). Breng je puber niet in verlegenheid (oeps!). Een negatieve aanpak werkt vaak averechts (eens!). Mopper niet over het snoepen en snacken (bingo!), maar haal de verleidingen niet in huis (oeps).’

‘Mam, ik ga met C. naar het winkelcentrum, even chillen,’ meldt ze tegen lunchtijd. ‘Moet je niet eerst wat eten?’ vraag ik. ‘Mwah, ik haal straks wel wat bij de supermarkt.’ ‘Maar dan ga je misschien juist weer iets ongezonds nemen’, waarschuw ik zonder zeurderige klanken. ‘Neehee’, antwoordt ze met een diepe zucht en rollende ogen. ‘Ik haal wel een saucijzenbroodje ofzo.’ Godzijdank. En daar gaat ze, op de fiets."

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.