Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
'Privileges hogeropgeleiden is ronduit asociaal'

Redactie VROUW

I

"Ik moest eerst even drie keer knipperen toen ik op de bank al zappend werd geconfronteerd met die reclame voor verzekeringen. Had ik soms mijn oude lenzen in? Of werd het misschien eens tijd voor een nieuwe oogmeting? Maar nee, het flitste toch echt voorbij: een spotje over verzekeringen ‘speciaal voor hogeropgeleiden’. Ik herhaal: speciaal voor hogeropgeleiden. En daar vind ik iets van."

"Laagopgeleiden eten ongezonder. Laagopgeleiden zitten langer op internet. Laagopgeleiden leven zes tot zeven jaar korter. Laagopgeleiden zijn intoleranter dan hoogopgeleiden. Je kunt de krant niet openslaan of googelen of je komt dit soort onzinnige onderzoeksresultaten tegen. Onderzoeken die uitgevoerd zijn door, jawel, hoogopgeleiden. Ja, ik weet het niet hoor, wellicht ben ik gewoon niet zo pienter. Maar mag ik even weten wat het nut is van dergelijke analyses? Worden we daar echt wijzer van?"

Alcoholverslaving

"Natuurlijk wel, ‘want hoogopgeleiden maken bewezen minder autoschade en dat ziet u terug in onze premie’, prijkt er op de website van de betreffende verzekeraar wiens naam ik hier niet wil noemen omdat ik dat te veel eer voor hem vind. Bewezen minder schade? Ik vraag me af hoe zo’n onderzoek dan plaatsvindt. ‘Meneer, even over uw dwarslaesie/gebroken been/hersenletsel. Wat is eigenlijk uw hoogst genoten opleiding?’ Welnu, meneer de verzekeraar, wist u ook dat hoogopgeleide vrouwen elf keer zoveel kans hebben op alcoholverslaving als vrouwen met een lagere opleiding?* En dat hoogopgeleiden vaker drugs gebruiken? Ik ben benieuwd hoe dat rijdt.

Singles met niveau

En ‘Nederland wordt steeds slimmer’, want er bestaan uiteraard ook al lang datingsites ‘voor singles met niveau’. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat een relatie vooral gebaseerd is op liefde, acceptatie en respect. Maar nee joh, ben je mal! Een relatie tussen Ezel en Einstein, dat kan toch nooit goed gaan? Stom stom. Ik begin onderhand een antipathie te ontwikkelen tegen het woord ‘niveau’. Alsof laagopgeleiden per definitie niveauloos zijn en hoogopgeleiden alleen maar beschaafd en briljant. Het zijn neerbuigende slogans, die al dan niet bewust de boodschap meegeven dat je niet meetelt als je niet chronisch met je neus in de boeken hebt gezeten, maar in plaats daarvan direct letterlijk je handen hebt laten wapperen toen je je eerste of misschien zelfs helemaal geen diploma in ontvangst nam. Werd je leven voorheen voornamelijk nog bepaald door je geloof, tegenwoordig wordt je leven geregeerd door je opleiding - of een gebrek daaraan.

Respect

Laten we niet vergeten dat de papierprikkers de puinhoop opruimen die wij laten slingeren in het park. Dat de vakkenvullers degenen zijn die ervoor zorgen dat jij je koelkast kunnen vullen. Dat de vrachtwagenchauffeurs degenen zijn die ervoor zorgen dat jouw boodschappen überhaupt in de winkel terechtkomen. Dat bakkers jouw brood bakken. Dat architecten niet zonder bouwvakkers kunnen, projectleiders niet zonder stratenmakers en een winkel niet geopend kan worden zonder winkelpersoneel. En hebben we niet allemaal gezien wat er gebeurt wanneer schoonmakers staken en vuilnismannen bolstaande containers laten staan? De burgemeester daarentegen, kan gerust een week of langer gemist worden. Een beetje respect voor de Henken en Anita’s onder ons is dan ook wel op zijn plaats.

Vooroordelen

65% van de beroepsbevolking bestaat overigens uit vakmensen die eerst het vmbo hebben gevolgd. Het is dus tamelijk onnozel om te denken dat laagopgeleiden bij voorbaat stupide zijn. Intelligentie zit niet uitsluitend in een papiertje. Slimme mensen kunnen domme dingen doen (daarvoor hoef je slechts naar onze politici te kijken) en wie geen diploma bezit kan nog wel in het bezit zijn van een gezond stel hersens. Dergelijke privileges vind ik dan ook je reinste discriminatie. Het is gebaseerd op vooroordelen, niet op feiten. Nederland wordt steeds dommer, zoveel is duidelijk. Ik herhaal: Nederland wordt steeds dommer."

*Onderzoek Trimbos-instituut, NRC Handelsblad

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>