Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© ANP
Foto: © ANP
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Marijke
Geen donor? Dan ook geen orgaan

Redactie VROUW

A

Als hun leven in gevaar is, hoopt 88 procent van de Nederlanders op tijd een reddend donororgaan te krijgen. Maar slechts een kleine 26 procent is bereid om zelf orgaandonor te zijn… Rara,  wat klopt hier niet?

Misschien wist u het al, maar het is dus Donorweek deze week. Geen feestelijke happening met toeters en bellen, maar even een moment om stil te staan bij de schokkende realiteit dat we blijkbaar met z’n allen wel dolgraag een levensreddend orgaan willen krijgen, maar niet bereid zijn om daar iets voor terug te doen.

9 miljoen zonder codicil

De Nederlandse Transplantatie Stichting gooide er namelijk voor de gelegenheid maar eens een onderzoek tegenaan, naar dit ‘wederkerigheidsprincipe’. Ze moeten toch wat, want de 20 miljoen euro die ze tot op heden hebben uitgegeven aan jarenlange wervingscampagnes hebben nog steeds veel te weinig opgeleverd. Maar liefst 9 miljoen Nederlanders hebben zich namelijk nog altijd niet geregistreerd als donor!

9 miljoen! Dat is meer dan de helft van ons totale aantal inwoners! Waar een klein landje klein in kan zijn. Wel met z’n allen gul doneren aan goede doelen. Wel zakken met kleding en spullen brengen naar asielcentra (ook heel mooi, hoor), maar niet even een formuliertje invullen waarmee je concreet levens kunt redden. Onbegrijpelijk!

134 doden

Wist u dat er daardoor nog steeds 1050 mensen op de wachtlijst staan voor een donororgaan? En dat er daarvan vorig jaar weer zo’n 134 mensen zijn gestorven, omdat het loket van de uitgifte van donororganen voor hun neus gesloten bleef?

Maar intussen willen dus zo’n kleine 15 miljoen mensen (88% van 17 miljoen) wel graag een donororgaan ontvangen als ze richting de spreekwoordelijke tunnel met het licht dreigen te zweven…

Nou, jammer dan!

“Ga eerst dat codicil maar invullen en kom dan nog maar eens terug,” zou ik zeggen als ik transplantatie-arts was.

Zonder codicil geen orgaan

Als er na een ernstig ongeluk twee mensen het ziekenhuis worden binnengebracht, van wie er een wel geregistreerd staat als donor en de ander niet, dan is de keuze wie er als eerste geholpen moet worden wat mij betreft snel gemaakt.

Het klinkt hard, maar dat is het ook voor die stumpers op de wachtlijst. Als er voor die mensen niets verandert, is het logisch dat zij uitwijken naar het buitenland en misschien wel in het illegale circuit een donor gaan zoeken. Dat is weliswaar strafbaar, maar hé, liever de bak in dan de kist in, lijkt mij.

Ik hoop natuurlijk dat u er niet bij hoort, bij die 9 miljoen ongeregistreerde Nederlanders, maar ik vind dat ze weer eens even goed wakker geschud moeten worden. Misschien met keiharde, geënsceneerde beelden van artsen die patiënten zonder codicil de deur wijzen. Of misschien kan BNN weer zo’n spectaculaire Grote Donorshow maken als in 2007, waarin een van de kandidaten van de show een orgaan kon winnen. (Geweldige actie was dat).

Een keer geen Spuiten & Slikken, maar (formuliertje) Tikken of Stikken.

Ik zeg, doen!

(www.wordookdonor.nl)

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Lees ook van Marijke:

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>

 

Gerelateerde onderwerpen