Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Affra Barten
Foto: © Affra Barten
Opvoeddilemma

Persoonlijk verhaal
Affra: 'Na mijn sterilisatie raakte ik in de overgang'

Redactie VROUW

O

Opvliegers, een uitblijvende menstruatie; dat is toch iets voor vijftigplussers? Niet voor Affra Barten (38). Zij kwam in de overgang nadat zij zich had laten steriliseren middels de Essure-methode.

“Tweeëneenhalf jaar geleden heb ik mij laten steriliseren. Ik heb gekozen voor de Essure-methode, omdat dit echt een onomkeerbare ingreep is. Het idee van een ongewenste zwangerschap door een losschietend draadje of klemmetje gaf mij de kriebels. Ik ben dol op mijn dochter, maar na de bevalling wist ik dat ik dit nooit meer wilde meemaken. Ik vond de zwangerschap en bevalling verschrikkelijk. Bovendien heb ik nooit de behoefte gevoeld om in een met koters volgepropte Volvo naar hockey te rijden. Een groot gezin is niets voor mij.”

Te jong voor de overgang

“Na de operatie bleef mijn menstruatie uit, maar echt erg vond ik dat niet. Ik heb altijd een hormoonspiraaltje gehad om het maandelijkse ‘feestje’ zo vaak mogelijk te missen. Maar toen werd mijn buik boller en mijn haren vetter. Ik begon te zweten bij de kleinste inspanningen. Ik kreeg op mijn 36 de overgangsklachten die tien á vijftien jaar hadden moeten wachten. Ik heb verschillende bloedonderzoeken bij de huisarts ondergaan, maar hier kwam niets uit. ‘Dan zal het de overgang wel zijn,’ zei hij. Ik zal nooit honderd procent zeker weten of de overgang is ingezet door de sterilisatie , maar het is mij allemaal iets te toevallig.”

Aftakeling

Met een speciale deocrème houd ik mijn zweetaanvallen in de hand. Ook koop ik tegenwoordig wat wijder vallende kleding om mijn buik te verstoppen, maar hoe lang lukt dat nog? Die vroege lichamelijke aftakeling kan mij wel eens onzeker maken. Het past niet bij mijn leeftijd. Toch heb ik geen spijt van de sterilisatie. Emotionele klachten heb ik gelukkig bijna niet en als ik dan een rothumeur heb, ben ik daar heel open over. Eerder probeerde ik mijn klachten voor mezelf te houden, maar merk dat mijn dochtertje me beter begrijpt als ik er open over ben. ‘Ach, de overgang,’ zeg ik dan als ik weer eens puffend in mijn ondergoed in de slaapkamer sta.”

Over de Essure-methode

Van de ongeveer tienduizend vrouwen die zich per jaar laten steriliseren, kiest 40 procent voor de Essure-behandeling.  Logisch, want er hoeft geen sneetje in de buik worden gemaakt zoals dat bij klassieke laparoscopische (operatie met kijkbuis) methode gebeurt. Via de vagina worden er veertjes in de eileiders geplaatst en de polyestervezels zorgen ervoor dat de eileiders dichtgroeien. Een narcose is niet nodig en eenmaal behandeld is er geen weg meer terug.

Toch is de Essure-behandeling omstreden door de klachten die vrouwen ervan zouden krijgen, zoals bloedingen en pijn. Er zijn in Nederland inmiddels 21 meldingen gemaakt bij de inspectie van deze klachten. Bij zeer ernstige klachten moeten de veertjes operatief worden verwijderd. Volgens Amerikaans onderzoek onder ruim vijftigduizend vrouwen is de kans op een tweede operatie bij deze methode tien keer groter dan bij ieder andere methode. Het is niet bewezen dat de Essure-methode een vervroegde overgang kan veroorzaken. Een vervroegde overgang kan ook erfelijk bepaald zijn, zich voordoen na chemo- en/of hormoontherapie of een kwestie zijn van dikke pech.

Gerelateerde onderwerpen