Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Corbis
Foto: © Corbis
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
‘Doe niet zo laconiek over drugs!’

Redactie VROUW

A

Als we tegenwoordig over drugs praten, lijkt het wel of we het over Engelse drop hebben. We wuiven de gevaren weg en doen er belachelijk laconiek over. Dat moet echt ophouden!

Op een dag kwam ik haar na jaren weer tegen. Ik liep door de winkelstraat. Er liep een groepje meiden voor me en één van hen draaide zich plots om. Ik herkende haar direct, maar tegelijkertijd leek ze in de verste verte niet meer op de vriendin die ze ooit was. Ze was mager. Haar huid was grauw en bleek. Haar haren waren piekerig, haar ogen waren hol en haar blik leeg en apathisch. Van schrik deed ik als vanzelf een stap achteruit, ik wilde niet dat ze me zou zien. Wat had ik haar moeten zeggen?

Al vanaf de kleuterschool waren Denise* en ik onafscheidelijk. Bij haar ouders voelde ik me net zo thuis als bij mijn eigen ouders. Het waren buitengewoon liefdevolle en betrokken mensen, maar toch ging het mis toen Denise de leeftijd van dertien bereikte en via een fout vriendje in aanraking kwam met drugs. Het begon met een eenvoudig jointje. Dat vond ze stoer. Ik ook, maar daar bleef het dan ook bij en na mijn puberteit heb ik ze nooit meer aangeraakt. Denise ging verder. Lang verhaal kort: het kwam niet meer goed tussen ons en ook niet met haar. Via haar broer vernam ik jaren later dat zelfs een afkickkliniek in Italië geen soelaas had geboden en dat ze begeleid woont. Hun moeder is jong overleden aan kanker; zij kan het dus nooit meer goed zien komen met haar dochter en dat gegeven vind ik diep treurig.

Daarom pleit ik voor bewustwording wat betreft de risico’s van drugs. Iedereen heeft het maar over comazuipers, maar de gevaren van bijvoorbeeld xtc worden laconiek weggewuifd. En dat terwijl er op dit moment veel hooggedoseerde pillen in omloop zijn (ongeveer 10 procent van de pillen is sterker dan 150 mg*), een gemiddeld jointje vandaag de dag vijf keer sterker is dan twintig jaar geleden en 15 procent van de jongeren een ernstig drugsprobleem heeft. Een gebruiker verdedigt zijn pilletje zoals een roker zijn sigaretje verweert. Tv-programma’s als Spuiten en Slikken geven de boodschap mee dat hallucineren de gewoonste zaak van de wereld is – en hoe illegaal ook; feitelijk is dat het wel geworden. En nu ik zelf een puber in huis heb baart deze ontwikkeling me flink zorgen.

‘Ach, alcohol is pas echt slecht en veroorzaakt veel meer doden,’ wordt er al snel geroepen in een discussie over drugs, en: ‘Je hebt er gewoon geen verstand van’. Maar volgens het Trimbos-Instituut zijn het juist de gebruikers zelf die veelal onwetend zijn. Het aloude onderscheid tussen hard- en softdrugs bestaat allang niet meer. Wel kun je spreken over hard- en softgebruikers. Daarbij stijgt ook nog eens het drugsgebruik onder jongeren, wat natuurlijk niet zo vreemd is: een pilletje is voor hen eenvoudiger te bemachtigen dan een glas bier.

Ik geef toe: alcoholmisbruik is een maatschappelijk probleem. Wie beschonken achter het stuur kruipt, is hartstikke fout bezig. Maar dat alcohol niet goed is, maakt drugs nog niet beter, laat staan die combinatie. Als je een wijntje drinkt, weet je hoeveel procent alcohol erin zit. Slik je een pil, dan weet je niet hoeveel mdma je naar binnen krijgt. Tenzij je deze laat testen, maar hoeveel gebruikers doen dit nu echt? Een glas alcohol kan verkeerd vallen, maar dan hang je hoogstens een moment boven de pot en dan is het klaar. Xtc slikken is als bungeejumpen of Russische roulette: het hoeft maar één keer mis te gaan en je bent er geweest.

Mdma maakt gretig gebruik van o.a. je serotoninevoorraad. Dat veroorzaakt aanvankelijk dat blije en verliefde gevoel, maar op een gegeven moment is de voorraadkast leeg en moet weer aangevuld worden. Dat duurt gemiddeld zo’n zes weken. Wil je dus ‘verantwoord’ slikken, dan wordt aangeraden dit hooguit elke twee maanden te doen, maar de meesten slikken frequenter. Wat dat met je lijf doet op de langere termijn, behoeft denk ik geen uitleg.

Wil je als volwassene pillen slikken, ik houd je niet tegen. Maar laten we niet doen alsof het gaat om Engelse drop. Ik vind dat we jongeren vooral moeten wijzen op de gevaren; nu wordt er eerder gekeken naar de positieve effecten en dat vind ik een kwalijke zaak. De kans dat het ooit mis gaat mag dan wellicht klein zijn, maar ik weet: de gevolgen zijn immens. Ook drugs maken meer kapot dan je lief is.

*Bron: drugsinfoteam.nl.

De naam Denise is om privacyredenen gefingeerd

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>

Gerelateerde onderwerpen