Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Hollandse Hoogte
Foto: © Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
We zijn te preuts

Redactie VROUW

M

‘Mam, wil je extra fruit meenemen als je naar de supermarkt gaat? Ik wil wat gezonder gaan eten,’ vraagt m’n puberdochter. ‘Maar liever geen bananen.’ Even denk ik dat ze in de ban is van de zoveelste biogardehype. ‘Wat is er mis met een banaan?’ vraag ik stellig. ‘Nou, niets, maar…ik voel me een beetje ongemakkelijk als ik op school een banaan eet. Je weet wel…ze zijn daar nogal oversekst.’

De seksuele ontwikkeling van moderne pubers in een notendop. Ze vertelt het alsof ze het heeft over een Snicker in plaats van een snikkel. Maar die openhartigheid vind ik mooi, daar zouden velen nog iets van kunnen leren. Ruim driekwart van de ouders vindt namelijk dat kinderen veel te jong met seks bezig is.

Maar misschien zijn wij wel te laat bezig met seksuele voorlichting? We laten onze 10-jarigen gerust met 18+-games spelen en confronteren onze kleuters midden op de dag met beelden van bloed, moord en IS, maar wee je gebeente wanneer ene Dokter Corrie achtstegroepers adviseert om condooms te gebruiken zodra ze ooit aan seks (willen) beginnen. Dan reageren we alsof het gaat over hardcore porno en starten we acuut een handtekeningenactie om haar van de beeldbuis te schoppen.

We willen dat onze kinderen eerlijk (kunnen) zijn en we hopen dat ze ons zo veel mogelijk zullen betrekken bij hun leven, en als het aan hyperouders ligt hebben pubers zelfs helemaal geen recht op privacy. Maar praten over seks? Zeker niet!

Waarom doen we zo bekrompen? Juist die kleinburgerlijkheid maakt van seks iets belachelijks. Niet een programma dat vertelt dat je niet op internet naar filmpjes voor volwassenen moet gaan kijken. Of dat het niet erg respectvol is om een verkering te beëindigen via Facebook. Want ook dáár gaat seks over. Niet alleen maar over de technische kant; het gaat ook over menstruaties, relaties, gevoelens en hoe je daar op een gezonde manier mee om kunt gaan.

‘Welnee, hij is er nog helemaal niet mee bezig’, hoorde ik iemand laatst uitdrukkelijk beweren over haar 16-jarige zoon, die op dat moment al twee jaar een vriendinnetje had. Zijn we werkelijk zo naïef? ‘Ouders onderschatten seksleven kind,’ kopte de NOS op haar site in augustus 2013. Slechts 16 procent van de ouders met een kind van zestien denkt dat hun kind seks heeft gehad. In werkelijkheid heeft 43 procent van de zestienjarigen al liggen rollebollen.

En denk maar niet dat dit altijd veilig gebeurt, integendeel: bijna de helft laat voorbehoedsmiddelen links liggen. Er zijn zelfs jongeren die denken dat je geen soa op kunt lopen als je jezelf nadien goed wast. Het spijt me wel, maar dat gegeven vind ik zorgwekkender dan gepaste sekslessen op tv. Kennelijk hebben we onze jongeren nog heel wat uit te leggen.

Ik denk dat je nooit te vroeg kunt beginnen met seksuele voorlichting, wel te laat. Al vanaf luiertijd heb ik m’n kroost duidelijk gemaakt dat níemand het recht heeft om ongewenst aan hun lichaam te zitten. Dus hier geen opgelegde kusjes bij het groeten dan wel gedag zeggen; een hand schudden vinden wij beleefd genoeg. Stoeipartijtjes dienen direct te stoppen zodra ze aangeven daar klaar mee te zijn en willen ze niet op schoot, dan hoeven ze niet op schoot. Juist op die leeftijd kun je ze nog iets meegeven. Vanaf het moment dat ze worden beïnvloed door hormonen zijn ze Oost-Indisch doof.

En weet je wat? Kinderen die voldoende zijn voorgelicht beginnen later aan seks dan kinderen die niet zijn voorgelicht, en kinderen die veel over seks (kunnen) praten, zijn later weerbaarder tegen seksuele intimidatie. Is dat niet wat we uiteindelijk allemaal willen? Ik in elk geval wel. Dus wanneer ik boodschappen ga doen, zorg ik niet alleen voor voldoende fruit in huis. En nee, daarmee zeg ik niet dat ze het dan maar lekker moet gaan doen. Maar als pubers er eenmaal aan toe zijn, dan doen ze het toch wel, met of zonder mijn medeweten, met of zonder condoom. En ik prefereer mét. Een letterlijk gezond seksleven is voor hen immers minstens zo belangrijk als gezond eten.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>