Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© vanessen-advocaten.nl
Foto: © vanessen-advocaten.nl
Opvoeddilemma

Wat Zij Vindt | Yvonne
Man, stel je niet zo aan!

Redactie VROUW

D

Dát zou ik willen zeggen tegen de mannen die de redactie van Advocatie hebben getipt over de in hun ogen ‘opvallende’ foto op de website van strafadvocaat Marielle van Essen. Als ik de foto bekijk, zie ik niet meer dan zes keurig geklede powervrouwen. Wat is er in vredesnaam hoerig aan een kokerrok? Dat er gereageerd wordt alsof het gaat om een reclamefoto voor een bordeel, zegt meer iets over jullie.

De eerste twee woorden die mij te binnenschieten als ik de reacties van deze 'heren' probeer te analyseren, zijn: wat hypocriet! Zouden het van die mannen zijn die elke avond heimelijk in hun werkkamertje op allerhande erotische sites gretig naar schaars geklede vrouwen in allerlei standjes zitten te staren? Dan is het toch wel zeer schijnheilig als je vervolgens wel zit te mierenn**ken bij het aanschouwen van een advocate, gehuld in een in mijn ogen smaakvolle kokerrok en zwarte blouse. Of zouden het van die mannen zijn die vinden dat hun vrouw het hele jaar door in dikke wollentruien en hooggesloten blousejes dient te lopen, omdat ze zelf al hitsig worden van een stukje hals en een vleugje silhouet?

Ik vraag me af wat de betreffende dames volgens de klagers dan wél uit hun kast hadden moeten trekken. Een seksloos tuinpak? Crocs? Uggs? Een driedelig maatpak? De 'Annie de Rooij'-plooirok met daaronder een huidkleurige panty en daarboven een vlekkerige coltrui? En geen greintje make-up, want dat is natuurlijk al helemaal uit den boze als het aan sommige binken ligt. Het liefst moeten vrouwen er voor hen zo 'eau naturel' mogelijk uitzien, hetgeen al snel wallen, strohaar met uitgroei, een grauwe huid en ongeschoren lichaamsdelen betekent, maar ja, weten zij veel hoeveel moeite het ons kost om er enigszins verzorgd uit te zien?

En zo zien deze dames er in mijn ogen uit. Verzorgd. Netjes. Zakelijk. Degelijk. Maar bovenal vrouwelijk. Mag dat laatste soms niet? Hadden de vrouwelijke rechtsgeleerden op de foto gestaan in een minirok met panterprint, hooggehakte overknee-laarzen en een nietsverhullende bh van Christine Le Duc, dan had ik de onthutste reacties begrepen. Maar niets van dat al.

Jan Heemskerk riep het al eerder: 'Mannen zijn bang voor succesvolle vrouwen'. Vrouwen zijn vandaag de dag tenslotte een heel stuk minder afhankelijk dan pak 'm beet 30 jaar geleden. We leven niet meer in een tijd waarin het enige recht het aanrecht was. Tegenwoordig hebben we een eigen bankrekening. Hoeven we niet meer louter aardappelen te leren schillen op de huishoudschool, truien te leren breien of pantoffeltjes aan te reiken. En dan gaan sommige mannen recalcitrant doen, want stel je toch eens voor dat het leven niet meer om hen draait.

Wellicht dat dit de bekrompen reacties verklaart. De advocates op de foto stralen namelijk zelfvertrouwen uit. 'Wij redden het wel zonder jullie, wij doppen onze eigen boontjes.' Voor sommige mannen is dat een natte droom, voor anderen een nachtmerrie. In elk geval denk ik dat de advocates deze 'aanklacht' dan maar als compliment moeten beschouwen.

Want hoewel wij er een handje van kunnen hebben onze seksegenoten af te kraken uit pure jaloezie, vermoed ik dat mannen evengoed in staat zijn anderen neer te halen om zichzelf beter te voelen. Ik weet het niet, misschien zit ik er wel volledig naast. Ik schrijf immers alleen maar stukjes, ik ben geen psycholoog. Maar voor het geval ik nu gekrenkte ego's over me heen krijg, bedenk dan wel eerst even dit: wie de schoen past, trekke hem aan.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat altijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>

Gerelateerde onderwerpen