Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Esther van Diepen
Opvoeddilemma

Interview
'Moeders vergeten het belangrijkste: zichzelf!'

journaliste

Eline Doldersum

D

Dat het niet makkelijk is om een gezinsleven te combineren met een carrière, weet Esther van Diepen (38) maar al te goed. De moeder van vier bedacht het sportprogramma Mom in Balance, waarmee ze vrouwen tips geeft om alle ballen in de lucht te houden. 

Met haar bedrijf Mom in Balance helpt Esther vrouwen bij het vinden van de balans tussen werk, gezin en zichzelf. "Op het moment dat ik moeder werd, stond mijn leven op de kop. Er gebeurt op zo'n moment zo veel, dat de balans in je leven snel zoek raakt," vertelt Esther. 

Steuntje in de rug

"Hoe fijn is het als je deze periode in je leven met iemand kunt delen, ervaringen kunt uitwisselen en elkaar kunt stimuleren? Dat miste ik zo tijdens mijn zwangerschap. Dat is de reden dat ik Mom in Balance in het leven heb geroepen, om andere vrouwen een steuntje in de rug te geven."

Esther helpt vrouwen om de balans weer terug te vinden. "Wat ik vaak zie gebeuren, is dat moeders maar door blijven gaan. Ze werken zich een slag in de rondte en willen de perfecte moeder zijn, maar vergeten daarbij vaak het belangrijkste: zichzelf!"

Moment voor jezelf

"Als je lekker in je vel zit, ben je zowel fysiek als mentaal sterker en dan gaat de rest vanzelf. Natuurlijk snap ik als moeder van vier heel goed dat het lastig is tussen alle afspraken, zwemlessen en voetbaltrainingen door een moment voor jezelf te creëren. Het is moeilijk om alles even los te laten."

"Dat is wat ik bij vrijwel iedere moeder opmerk: dat ze niet kunnen loslaten. Moeders hebben vaak zo'n groot verantwoordelijkheidsgevoel dat ze maar op die denderende trein blijven zitten. Terwijl het juist goed is om af en toe aan die rem te trekken en jezelf niet voorbij te lopen."

"Aangezien ik dat zelf ook nog steeds heel lastig vind, maak ik heel bewust iedere week een gaatje vrij in mijn agenda voor ontspanning. Zo plan ik een momentje in voor mezelf, maar regelen mijn man en ik ook wekelijks een oppas zodat we even tijd hebben voor elkaar. Dat doet wonderen!"

Blijf in beweging

Het effect van een flinke work-out wordt volgens Esther ook onderschat. "Sport wordt vaak als eerste van het lijstje geschrapt als er kinderen komen. Zonde! Beweging zorgt er juist voor dat je actief blijft, meer energie krijgt en lekker in je vel zit."

"Ik zou iedere moeder dan ook zeker adviseren om sport een prominente plek op de agenda te geven. Je zult zien dat je zowel fysiek als mentaal sterker wordt en veel meer aankunt", vertelt de 38-jarige Esther. 

Plannen maken

Om te voorkomen dat je de balans kwijtraakt door je drukke gezin, adviseert Esther om concrete plannen te maken en deze op te schrijven voor jezelf. "Zorg dat je een doel voor ogen hebt, maar begin wel klein. Wil je gezonder eten met je gezin? Gooi dan niet in één keer het hele voedingsschema om, maar begin bijvoorbeeld eens met het ontbijt. Meer tijd vrijmaken voor jezelf? Ga niet direct voor een hele zaterdag, maar begin met een avond."

"Door je te focussen op één klein ding, is het vaak makkelijker om dat routine te laten worden. Zo voorkom je dat het momentje voor jezelf na een maand alweer van de kalender verdwijnt. De kans van slagen is veel groter en geeft dan uiteindelijk ook meer voldoening."

Ballen in de lucht

Het doel van Esther? "Ervoor zorgen dat vrouwen de ballen in de lucht kunnen houden en er ook nog plezier aan beleven. Dat ze niet alleen een gezin runnen en een glansrijke carrière hebben, maar daar ook energie van krijgen. Dát wil ik bereiken."

"Dat gaat op het moment heel goed. Zo kreeg ik onlangs een waanzinnig compliment van een hoogzwangere vrouw. 'Die positieve mindset van Mom in Balance heeft mij nu al zoveel gebracht, echt geweldig', vertelde ze. Nou, dat is toch waar je het allemaal voor doet?"

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!