Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

middelbare school locker
Foto: Hollandse Hoogte
Opvoeddilemma

Vechtende scholieren schorsen:
Is dát dan de oplossing?

journaliste

Hester Zitvast

N

Nederland heeft weer een fikse schokkende 'viral' te pakken; dit keer een filmpje van scholengemeenschap De Meergronden in Almere waarin te zien is hoe zes meiden elkaar letterlijk in de haren vliegen. Inmiddels zijn vier van de zes dames van school gestuurd en zijn er twee geschorst. Maar schorsen... Wij vragen ons af of dát dan de oplossing is…

Het gaat er behoorlijk heftig aan toe tussen de VMBO-leerlingen. Er vliegt zelfs een stoel door de lucht die de leerkracht maar met moeite kan ontwijken. En hoewel hij meerdere keren probeert het gevecht te stoppen door de meiden uit elkaar te houden en luid 'HO!' te roepen, wordt hij totaal genegeerd. Zijn gezag is ver te zoeken.

Losgeslagen

Ook de rest van de klas komt in het filmpje flink 'losgeslagen' over. Luidkeels aanmoedigen en juichen laat in elk geval op geen enkele manier blijken dat het gewoon niet kan, wat er daar in de klas gebeurt. En zoals met incidenten als deze anno 2016 nou eenmaal standaard gebeurt, belandde ook deze vechtpartij op internet.

En toen ging het viral… tot groot ongenoegen van de school uiteraard. Die hoopt dat het filmpje 'om de leerlingen te beschermen' snel van internet verdwijnt. Vechtpartijen zijn weliswaar van alle tijden, maar de impact is nu zoveel groter door de beelden die worden vastgelegd en voor altijd blijven circuleren.

Probleem

Van de zes vechtersbazinnen, zijn er inmiddels vier van school gestuurd en twee meiden geschorst. Wij vroegen ons op de redactie af of dát dan de beste oplossing is? Want hebben deze meiden niet gewoon een probleem waar je als school met elkaar een oplossing voor moet zoeken?

 

Is dit niet een makkelijke manier van het probleem van je afschuiven? Tegelijkertijd zien we natuurlijk ook wel dat op zulk gedrag een pittige sanctie moet staan. Honderd strafregels schrijven volstaat bij dit soort acties niet.

Praat mee

Wat vinden jullie? Is het actief inzetten van bijvoorbeeld anti-pestprogramma's effectiever dan het verwijderen van leerlingen? Of houdt het een keer op met praten en is het tijd voor actie? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!