Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Teunissen
Opvoeddilemma

Potjes of vers:
Waar kies jij voor?

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast zou haar kinderen nooit potjes voorschotelen, bedacht ze ooit jong, zwanger, stijf van de hormonen en vol goede moed. Tot het superhandig bleek te zijn. En sinds de komst van haar derde (lastige eter) is haar kijk op potjes helemaal veranderd. Vers of uit een potje; het is allebei prima – als je kind maar eet, toch? 

Hij at alles, mijn oudste kind. Ik had afgezien van borstvoeding, dus zou ik met het pureren van vers voedsel mijn inzet tonen, was mijn voornemen. En zo kwam het dat ik eens in de zoveel dagen een avondje in de keuken doorbracht om allerlei hapjes te bereiden.

Alleen heftig gekruid eten, waaronder mijn famous spaghetti, gaf ik hem niet. Daar waren de 'potjes' dan weer goed voor. Bij wijze van uitzondering.

Gifwaarde

Maar ach, toen hij bijna een jaar was, ontdekten we per toeval dat hij het potje met bruine bonen en appel zo lekker vond. En ik ga het wiel natuurlijk niet nog een keer uitvinden hè? Ik kon nergens het geheime recept vinden, dus die hap kreeg hij vanaf dat moment kant-en-klaar.

En hoe bizar; mijn zoon bleef het gewoon als vanouds doen! Hij werd niet ziek, kreeg geen kringen om zijn ogen, hij functioneerde net als altijd en hij kwam er geen gram van aan. Ook at hij daarnaast nog steeds van mijn met liefde gebrouwen maaltijden. Voorzichtig begon ik aan de gifwaarde van potjes te twijfelen.

Goede mix

Bij een tweede laat je de touwtjes wat vieren, zo zal iedere ouder herkennen. Waar ik bij mijn oudste nog net niet 112 belde als hij een uur langer sliep dan normaal, rommelde ik bij de tweede maar wat aan. Als ze ging gillen, kreeg ze eten, nergens in huis lagen schriftjes met hysterische poep-schema's (echt, dat deed ik!) en als ze een uur langer sliep dan we van haar gewend waren, genoten we van de rust. En eten? Een goede mix van potjes en vers.

Klaar mee

En nu dan de derde. Ik ben inmiddels 38: een moeder met de 'wijsheid van de jaren', zou je zeggen. En dus bedacht ik tijdens mijn zwangerschap weer dat ik álles, maar dan ook álles vers zou maken.

Maar dat loopt even anders. Eten is voor mijn jongste dochter bijzaak. Het leven kent belangrijkere dingen dan zitten en vermalen bloemkool naar binnen schuiven. En als het dan toch moet, dan het allerliefst een potje.

Als je avonden staat te pureren, je biologisch gekweekte broccoli met grof geweld mixt met een scharrelkip en een nieuw aardappeltje en het verdwijnt na een halve hap met een klap op de grond en daarna in de vuilnisbak (of in de hond), dan ben je er wel klaar mee.

E-nummers

Ik gaf het op, na een paar maanden. Fruit vond ze ook niet interessant. Ja, zo nu en dan zo'n moesje uit een zakje. Maar die met liefde fijngemalen mango werd met afschuw aan de kant geschoven. Wat helpt in zo'n geval? Rustig blijven. Niet in paniek raken. Ik zag vooral een blije baby met een gezond gewicht, dus waar zou ik me zorgen om maken?

De potjes claimen toch dat 'alles' erin zit? Nou, daar vertrouw ik dan maar op. En die e-nummers, waar iedereen altijd zo hysterisch van wordt … nou, een groot deel is gewoon natuurlijk, dus dat overleeft ze ook wel.

Geen oordeel

Het is weer zo'n typisch 'moeder-oorlog-vraagstuk': wel potjes of geen potjes. Je moet ook naar je kind kijken. En niet ieder kind laat zich even makkelijk verleiden tot een verse mousse van wortel en doperwten.

Er zijn talloze redenen om naar een potje te grijpen, maar maakt dat je een slechte ouder? En maakt het je dan een goede ouder als je wél iedere maaltijd vers bereidt? Je moet gewoon doen waar jij je het beste bij voelt en waar je kindje het goed op doet. En veroordeel vooral die ander niet. Trek geen vies gezicht als je vriendin voor haar kindje een potje opendraait. En verklaar je zus niet voor gek dat zij alleen voor vers kiest.

Praat mee

Hoe denk jij erover? Wat is of was jouw keuze (en waarom)? Tijdgebrek, ben je gewoon geen goede kok? Misschien heb je wel een stapeltje gouden (en makkelijke) recepten? Deel je kinder-eet-anekdotes met VROUW. Natuurlijk houden wij ons ook aanbevolen als het gaat om vermakelijke eet-foto's. Hoe viezer, hoe beter!


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!