Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opvoeddilemma

Mam, zeg eens eerlijk …
Op de kleinkinderen passen; graag of liever niet?

journaliste

Hester Zitvast

H

Hollandse Zaken (NPO2) bracht deze week een uitzending waarin grootouders centraal stonden: voelen zij zich verplicht tot babysitten of peinzen ze er niet over op het kroost van hun kinderen te passen? VROUW-journalist Hester Zitvast besloot haar moeder, Corry Frieswijk (64) eens te vragen wat ze er nou écht van vindt dat ze al vijftien jaar op haar kleinkinderen past.

Vijftien jaar geleden werd Wouter geboren, je eerste kleinkind, en ik vroeg je toen een dag in de week op te passen. Ooit getwijfeld? "Nee. Ik ben een echte moederkloek en dol op kinderen. Zoals ze recht hebben op ouders, hebben ze ook recht op een opa en oma. Dat is mijn mening." 

"Dus toen jij het mij vroeg, heb ik er heel bewust voor gekozen mijn baan op te zeggen en te gaan genieten. Achteraf had ik ook moeten blijven werken, denk ik wel eens, want kom maar weer eens aan de bak. Maar ik heb geen spijt. Ik vond het veel te mooi om tijd met Wouter door te brengen en ik wilde ook voor jou klaarstaan. Ik zie ook dat de tijden anders zijn; wij hadden de luxe dat we veel bij de kinderen konden zijn, jullie moeten werken. Dan is het toch fijn dat ik daarbij kan helpen?"

Handen vol

Maar het bleef niet bij dat ene kleinkind, je hebt er inmiddels negen! Je hebt zeven jaar lang een dag in de week op de kinderen van je stiefdochter gepast en momenteel heb je je handen vol aan de tweeling van mijn broer. En … je bent vijftien jaar ouder. "Ja, dat je wat ouder wordt, merk je wel. Mijn schoondochter is stewardess en is soms een paar dagen achter elkaar weg. Dan zorg ik dat ik bijtijds bij je broer ben om op zijn kinderen te passen. Als mijn wekker dan om 06.30 uur gaat, breekt mij dat wel eens op."

 

Moederliefde

En het oppassen zelf, wordt dat ook zwaarder? "Nou, het blijft niet altijd bij alleen maar oppassen. Vaak vouw ik ook nog de was op en trek ik de stofzuiger erdoor. Of ik doe boodschappen en dan kook ik meteen voor je broer. Die jongen heeft dan ook een lange dag gewerkt en als hij dan thuiskomt, wil ik hem niet met die drukke peuters alleen laten. Dat is dan toch weer die moederliefde; ik ben dan zelf ook bekaf, maar dan naar huis gaan? Nee, dat doe ik toch niet."

Net zo gek

En hoe doen je vriendinnen dat eigenlijk? "Mijn beste vriendin is wat dit betreft net zo gek als ik ben. Zij slaapt zelfs een nacht in de week bij haar kinderen om voor haar kleinkinderen te zorgen. Als ik haar dan zeg dat ze ook eens voor zichzelf moet kiezen, dan roept ze: 'Moet jij nodig zeggen!' Daar heeft ze gelijk in. Ik vind dat ook moeilijk."

"Maar als ik echt iets anders gepland heb, dan hebben de kinderen pech. Ik heb natuurlijk zelf ook nog wel een leven."

Alles op alles

Vind je het moeilijk je grenzen aan te geven? "Ja. Ik doe alles voor jullie. Je broer kondigde eerder deze week aan dat hij binnenkort, als ze gaan verhuizen, veel een beroep op mij wil doen. Ik heb gezegd dat dit mag, maar dat ik er niets voor ga afzeggen. Maar ik ken mezelf; ik zal toch alles op alles zetten om de kinderen op te kunnen vangen."

Geluk

Jij hebt de uitzending van Hollandse Zaken ook gezien. Wat vond je van de oma die er niet over peinsde op haar kleinkinderen te passen? "Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar ik begrijp dat echt niet. Je ontneemt jezelf zoveel moois door zo'n standpunt in te nemen. Maar misschien zijn dat wel de oma's die ook al heel goed voor zichzelf konden kiezen toen ze nog moeder waren. Ik haal mijn geluk voor het grootste deel uit mijn kinderen en kleinkinderen."

Eieren zoeken

Je hebt een waanzinnige band met mijn kinderen en hetzelfde geldt voor die twee van mijn broer. Voel je dat ook zo? "Ja, ik merk wel dat ze gek op mij zijn. Jouw twee oudsten zijn pubers en gaan wat meer hun eigen gang inmiddels, maar als we elkaar zien is het altijd goed. Pas nog kwam Wouter met je mee, we hadden hem al een tijdje niet gezien. Binnen een minuut had hij mijn oude klompen aangetrokken en stond hij in het kippenhok om eieren te zoeken, net zoals we altijd deden toen hij nog klein was."

Leeg gevoel

En ik heb mijn jongste al een paar keer tijdens een vakantie bij je 'gedropt' voor een weekje. Vond je dat vervelend? "Nee, absoluut niet. Ze was toen helemaal voor mezelf, daar genoot ik van. Toen ze weer naar jullie terugging, moest ik echt even een traan wegpinken. Wat een leeg gevoel was dat. Het is die qualitytime die ik zo leuk vind. Ik ga met de kinderen naar de kinderboerderij of een middag met ze zwemmen. Dingen waar jullie vaak niet eens tijd voor hebben. Dat is toch feest om te doen?"

Volle teugen

Oké, dus conclusie: ik hoef me niet schuldig te voelen als jij oppast en je geeft, hoewel met moeite, je grenzen aan? "Ja, dat klopt. Oma zijn is heerlijk. Ik neem er de tijd voor en geniet er met volle teugen van."

Fijn! En nu we het er dan toch over hebben. Zou jij aankomende woensdagmiddag Belle een paar uurtjes onder je hoede willen nemen?

En, wat vind jij? Laat je horen!