Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten Fotografie
Opvoeddilemma

Hoe lui mogen
kinderen zijn in de zomervakantie?

journaliste

Hester Zitvast

D

De twee pubers van journalist Hester Zitvast hebben vakantie. En ze nemen het er lekker van. Er wordt flink geluierd en gehangen en de bijdrage aan het huishouden is nul. Wat te doen: strenger optreden of ze even lekker laten gaan?

Rond 11.40 uur kwam mijn dochter (12) vanmorgen haar bed uit. Ik zat al sinds 09.00 uur beneden te werken en zei haar gedag. Ze plofte vermoeid op de bank en maakte een geluid waar ik vaag een begroeting uit haalde. Ze trok een kussen tegen zich aan en sloot haar ogen. Toen ik vijf minuten later opstond om koffie te halen, sprak ze haar eerste volzin. “Ik heb honger.” Ik keek haar aan alsof ze gek geworden was. “Nou meid, daar is de keuken, je weet hoe het werkt. Je kunt toch zelf wel een broodje smeren?”

Niet inspirerend

Tien minuten later kwam ook mijn zoon (15) de trap af. Verdwaasd keek hij de kamer rond. “Waar is Belle?” Geen goedemorgen, niets. Hij wilde alleen maar weten waar zijn kleine zusje was. “Die zit al sinds 08.45 uur op het kinderdagverblijf. Het is al bijna middag, misschien is het je ontgaan.” Ze zijn allebei weer naar boven vertrokken inmiddels, mijn zoon ongetwijfeld om te gamen en mijn dochter om haar nagels te lakken – gok ik. Heel inspirerend is het allemaal niet.

 

Hoezo zwaar?

Het is zomervakantie en dus gaan kinderen later naar bed en staan ze ook later op. Dat mag. Na een school jaar (waarbij ik de woorden ‘lang’ en ‘zwaar’ niet wil gebruiken, want zo zwaar hebben ze het in mijn ogen namelijk niet) is het prima dat ze even bijtrekken. Maar het heeft wel z’n grenzen, toch? Of kan ik de komende weken iedere dag rekenen op uitslaapsessies tot het middaguur en dat inspiratieloze gehang op de bank?

Te pletter vervelen

Mijn dochter heeft sinds ze vrijdag vakantie heeft gelogeerd bij een vriendin, gewinkeld met vriendinnen en vanavond staat de volgende logeerpartij alweer gepland. Ze heeft dit weekend een hoverboard gekocht (zo’n automatisch skateboard-achtig apparaat op wielen) waarmee ze veel speelt. En tóch wist ze gisteren mee te delen dat ze zich ‘te pletter verveelt’. En nou weet ik ook wel dat vervelen goed is en ze zwaar overdrijft, maar ik raakte toch een klein beetje ontstemd over dat gezeur.

Relaxter

Mijn werk gaat gewoon door en dat is prima. Maar de verhoudingen zijn nu wel heel scheef. Ze zetten nog geen kopje in de vaatwasser en weten waarschijnlijk niet eens waar de stofzuiger staat. Misschien moet ik eens gaan optreden. Misschien moet ik ze deze eerste dagen even lekker laten gaan en daarna afspraken gaan maken. Uiterlijk half tien opstaan bijvoorbeeld. En meehelpen met het huishouden. Het lijkt mij ook wel lekker dat ik het daardoor iets relaxter krijg deze zomer.

Praat mee

VROUW is benieuwd hoe het bij jullie thuis gaat. Is het ook zo’n lamlendige hangtoestand in de vakantieperiode? Of heb jij het licht allang gezien en staat zoonlief ’s morgens te stofzuigen terwijl dochter de vaatwasser leegruimt? Wat zijn jullie afspraken en regels in de zomervakantie?


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!