Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bedtijd in de zomervakantie
Foto: Hollandse Hoogte | Marcel van den Bergh
Opvoeddilemma

En dan is de zomervakantie aangebroken...
Dág, avondje voor mezelf!

journaliste

Hester Zitvast

I

In Midden-Nederland is het al zover en binnenkort volgen ook Noord- en Zuid-Nederland met de zomervakantie. Wij moeders weten allemaal wat dat (onder meer) betekent: bedtijd wordt weer een heikel punt. Met twee pubers in huis heeft journalist Hester Zitvast zeven weken lang vrijwel geen avond meer voor zichzelf... "Ergens rond 23.00 naar bed gaan, vindt mijn 12-jarige dochter heel normaal."

Ritme op z'n kop

Het hele ritme staat hier thuis op z'n kop als het vakantie is. We eten 's avonds wat later en na het eten wordt er nog een paar uurtjes buiten gespeeld (als het niet regent uiteraard) en drink ik koffie in de tuin om me vervolgens nog nuttig te maken met een rustgevende outdoor-activiteit als vegen, onkruid wieden of de ramen lappen (oké, óf een wijntje drinken). Tegen de tijd dat de jongste in bed ligt, is het zomaar 21.00 uur.

Zo rond 21.30 uur komt de middelste binnen of uit haar kamer naar beneden. Ze ploft op de bank en vraagt of er nog iets leuks op televisie komt. En voor ik het weet, zitten we tot 23.00 tv te kijken. De oudste (15) komt ergens tussen 23.00 en 00.00 uur thuis van een chillsessie met vrienden. En zo is de avond weer voorbij.

Luieren

Natuurlijk heeft dat late naar bed gaan z'n weerslag op het opstaan. Niet voor mij, ik sta op als de jongste wakker is. Maar de oudste twee blijven met het grootste gemak tot het middaguur in bed liggen. Ergens heerlijk natuurlijk, dat luieren. Maar moet ik er geen paal en perk aan stellen? En wil ik dat wel? Ik vind het namelijk ook zo fijn dat er even helemaal niets hoeft. En het is ook wel gezellig, die reuring in huis.

Luid protest

Aan het begin van de zomervakantie laat ik het altijd wat gaan. Pas zo ergens anderhalve week voordat school weer begint, dwing ik ze weer een beetje in een ritme. Onder luid protest uiteraard, want o, wat is het toch fijn, zo'n leven zonder al te veel regels.

 

En als ik merk dat het ze even teveel wordt, als ik te vaak chagrijnige teksten hoor, een lijkbleek gezicht met kringen onder de ogen zie, als ik ze te vaak zie gapen of hoor klagen over hoofdpijn bijvoorbeeld, dan gooi ik er een paar dagen 'en nu vroeg naar bed' uit.

Praat mee

Hoe gaan jullie deze zomer om met de bedtijden? Hebben jullie er regels voor? En hoe vinden de kinderen dat? Zijn ze het eens met je beleid? Vinden ze je veel te streng of zijn ze juist blij dat je de touwtjes even lekker laat vieren? Wat is verstandig? Praat hieronder mee met ons opvoeddilemma!


En, wat vind jij? Laat je horen!