Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opvoeddilemma

Sleur jij jouw
luie puber uit bed of niet?

H

Het is weer vakantie, dus pubers hebben de tijd om flink uit te rusten. Dat doen ze dan ook: veel jongeren liggen de hele ochtend in bed, soms tot ergernis van hun ouders. Uit bed halen of lekker laten slapen?

Maaike de Jong (39) vindt het een enorme sfeerkiller, dat luieren van haar kinderen. "Ze liggen tot een uur of 12 in bed en verplaatsen zich daarna als twee dooie ratten naar de bank. Ik ben zelf hard aan het werk en word zo treurig van die twee luilakken."

Nachtelijk gestommel

De 14-jarige zoon van Marjan Broersma (49) slaapt het liefst van vier uur 's nachts tot vier uur 's middags. "Maar ik moet werken en vroeg op, dat gestommel door mijn huis 's nachts is hartstikke irritant."

Vast ritme voor pubers

Opvoedkundige Marina van der Wal raadt ouders aan hun kinderen lekker te laten slapen. "Pubers hebben nu eenmaal veel slaap nodig, gemiddeld elf uur per dag. Er gebeurt ontzettend veel in hun lijf en hoofd. Ze groeien en leren de wereld op een nieuwe manier zien."

 

Wel is een vast ritme belangrijk, zegt ze. "Pubers kijken de godganse dag op hun telefoons, tablets of naar de tv's. Het blauwe licht van het scherm zorgt ervoor dat je lichaam niet doorheeft dat het moet slapen. Gevolg is dat kinderen langer wakker zijn en dus ook langer in bed blijven liggen."

Gelukkig is dit probleem goed op te lossen. "Een vakantiebaan geeft ritme en een reden om vroeg op te staan."

Het opvoeddilemma

En hoe doen jullie dat thuis: slapen de kinderen lekker de hele dag uit of haal je ze uit bed na een bepaald tijdstip?


En, wat vind jij? Laat je horen!