Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten Fotografie
Opvoeddilemma

'Wát? Mam, hebben we
geen wifi op vakantie?'

journaliste

Hester Zitvast

D

De tijd van een goed boek meenemen op vakantie lijkt voor de meeste kinderen voorbij. Waarom een boek meenemen als je je telefoon hebt? Want eehhh… papa en mama hebben toch wel een accommodatie met wifi geboekt?!? Journalist Hester Zitvast zoekt haar vakantiebestemmingen inderdaad uit met wifi in de zoekfunctie. Aan de andere kant zou ze het heerlijk vinden haar kinderen eens zonder die telefoon voor hun gezicht te zien.

"Volgens mij heeft Daan geen wifi op vakantie. Mijn appjes zijn nog niet gelezen." Mijn dochter Floor (12) zei het op een toon van ongeloof, terwijl ze haar telefoon in de lucht hield om haar drama ook in beeld te brengen.

Sms

Geen wifi op vakantie. Hoe dan? "Stuur hem anders een sms!" Ze keek mij verbaasd aan. "Sms? Ik weet niet of hij dat heeft." Ik moest lachen. Zo snel is het dus gegaan. Sms is uit de gratie, deze kinderen leven met WhatsApp als belangrijkste communicatiemiddel.

"Lekker toch, even geen wifi op vakantie", besloot ik haar even gek te maken. "Wij hebben dat zo ook niet hoor, in Frankrijk." Haar gezicht sprong direct op standje 'afschuw'. "Echt niet?" Ik had het door willen trekken, maar wist dat ze het volstrekt ongeloofwaardig zou vinden dat ik een camping had geboekt zonder wifi. Vaak is dat het eerste dat ik aanklik bij het boeken van een accommodatie.

 

Animatie

"Nee schat, we hebben gewoon wifi. Maar ik zou het wel heel fijn vinden als jullie ook gebruik maken van alle andere faciliteiten op de camping. Er wordt onwijs veel georganiseerd. Je kunt de rest van het jaar weer op je telefoon kijken." Ze knikte.

En ik weet ook wel dat ze echt wel volop gaat zwemmen en zal deelnemen aan de activiteiten die het animatieteam initieert. Maar mijn zoon? Ik weet het met hem nog niet… Hij is 15. Die telefoon is zijn leven, want daar zitten zijn vrienden in.

Stilte

Het zit er zo ingebakken, dat rondlopen met je mobiel in je hand de hele dag, dat het bijna ontwenningsverschijnselen geeft als je het even niet doet. Zojuist nog, ik was mijn telefoon thuis vergeten en was dus 'bloot' toen ik mijn jongste uit de crèche haalde, een boodschapje deed en Floor bij een vriendinnetje afleverde.

Ik heb drie keer in de auto toch iemand geprobeerd te bellen en minstens tien keer aan mijn telefoon gedacht. En waarom? Heb ik iets gemist tijdens dit uur 'stilte'? Ja, wat appjes, wat Facebook-notificaties en wat mails. De wereld is gewoon door gegaan met draaien en ik ben niet failliet gegaan door slecht management. En toch wil ik écht alleen maar op vakantie naar plekken met wifi.

Even geen telefoons

We gaan maar een weekje, naar een waanzinnig mooie camping in Zuid-Frankrijk. Korte quality time die we moeten benutten dus. Ik haat spelletjes, maar ik hoop toch op potjes Yahtzee in de avonduren. Of Rummikub. Zonder televisie (want die is er niet), maar gezellige gesprekken met de kinderen. Als die telefoons maar achterwege blijven.

Geen oeverloze inhoudsloze gesprekken met vriendjes, die bol staan van de emoticons en voor ons volwassenen niet te begrijpen woorden. Geen Instagram (of 'Insta', zoals m'n dochter het noemt'), geen Snapchat, geen Musically, geen YouTube en al helemaal geen WhatsApp. Ik moet het nog zien of het lukt. Ik denk dat ik er vooral zelf een heel goed voorbeeld in moet geven. Alleen dan wordt het: Geen mail, geen werk en geen Facebook. Ik ga mijn best doen.

Praat mee!

Hoe staan jullie hier in? Zou je op vakantie niet gewoon allemaal de telefoon moeten wégleggen? Of gaat dat de sfeer niet ten goede komen, helemaal met pubers niet? Hebben jullie er regels over ingesteld? Maak je afspraken met je kind(eren)? Of ben je misschien zelf wel zo verslaafd, dat jet het maar laat? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!