Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Bert Beelen
Opvoeddilemma

Tipsy in de buurt van je kind...
Hoe (on)schuldig is dat?

journaliste

Hester Zitvast

W

We zullen het er allemaal over eens zijn dat drinken in het bijzin van de kinderen geen probleem hoeft op te leveren. Mits je het met mate doet. Maar ja, dat drankje teveel is snel genomen. En dan hebben je kinderen écht wel door dat jij je anders gedraagt. Journalist Hester Zitvast vraagt zich af waar de grens ligt.

Een glas wijn in je hand is een modeaccessoire. Sla social media er maar op na; een beetje gezelligheid wordt benadrukt met een goed glas wit of een lekker bubbeltje. Met de kinderen een middagje varen? Koelbox gevuld met prosecco. Een dagje strand? Wel in de buurt bij een tentje om iets te drinken mét procenten te halen.

Onverantwoord

Ik zal direct mijn hand in eigen boezem steken: ik spuug er niet in. Integendeel. Ik mag graag een glaasje wijn drinken en soms ook wel eens eentje teveel. (En nu hoor ik mijn vrienden, die dit ongetwijfeld ook lezen, lachen…).

Ik heb een paar keer de fout gemaakt teveel te drinken in het bijzijn van de kinderen. Op het jaarlijkse culinaire festival in het dorp bijvoorbeeld. Opvoedkundig volstrekt onverantwoord dat je als moeder de Hollandse meezingers luidkeels en loeivals nabrult, hoe gezellig het op dat moment ook lijkt.

 

Kater

Het voelt gewoon niet goed, de dag erna wakker worden en beschaamd terugdenken aan dat moment waarop je kind je bestraffend toespreekt met de vraag of je alsjeblieft normaal wilt doen. En dan heb ik het nog niet eens over de kater. Ik bewaar de iets-teveel-drink-momenten nu tot een kinderloze dag. Dan blijft alleen de hoofdpijn de dag erna nog vervelend.

Ik was onlangs in een speelhal met de jongste, waar ik enkele moeders in de middag een fles wijn zag open trekken. De vier zat in de klok, en dat moest gevierd worden. In een speeltuin. Tja, daar heb ik dan wel mijn vraagtekens bij.

Blikken bier

Diezelfde vraagtekens zette ik bij de vader die bij de Linnaeushof rond lunchtijd een paar blikken bier weg klokte. Een ander heeft er natuurlijk geen last van, maar welk voorbeeld geef je je kinderen? En hoeveel leuker word je er voor je kinderen van, als je luidruchtiger wordt, met dubbele tong praat en nét iets anders doet dan je je normaal gesproken gedraagt?

Ik ben zeker niet van mening dat we onze kinderen moeten voorhouden dat we altijd maar verantwoord en braaf bezig zijn. Maar ik denk wel dat je, in hun bijzijn en voordat je aangeschoten raakt, al wat glazen water moet nemen. Tipsy op een kinderverjaardag? Bij iedere lunch een glas wijn bestellen? Tollend op je benen, maar heel gezellig dansend met de buurvrouw op een buurtfeest? Onschuldig of absoluut not done?

Praat mee

Wat vinden jullie? Hebben ouders ook recht op een feestje en mogen we bést eens in bijzijn van de kinderen te diep in het glaasje kijken? Of moeten we altijd nuchter blijven als we in onze ouderlijke rol zitten? Of misschien ben je nog wel strenger en vind je het helemaal onverantwoord als je als ouder drinkt? En deel vooral je persoonlijke ervaringen. Zelf wel eens de mist in gegaan? Of je eigen ouders wel eens dronken meegemaakt? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!