Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Klaas Fopma
Opvoeddilemma

'Gun je kind de ruimte om
de wereld te ontdekken'

journaliste

Hester Zitvast

H

Helikopterouders; enig idee wat dat zijn? Dat zijn ouders die voortdurend boven hun kinderen 'zweven'. Die hun kroost vol liefde behoeden voor misstappen en iedere beweging die ze maken monitoren. Maar dit filmpje laat zien dat je kinderen juist vrijheid moet geven. Ze hebben je niet 24/7 nodig; zélfs niet als ze met een zaag in hun hand lopen, vindt journalist Hester Zitvast. Of denk jij daar anders over?

De regen kwam gisteren met bakken uit de hemel, dus wij naar een indoor speelhal in de buurt - je moet iets, niet? Ik streek neer aan een tafel met een stapel tijdschriften en mijn beide dochters (12 en 2) vlogen uit naar de ballenbak en de trampolines. Heerlijk, even met de rustgevende herrie van een slordige 200 kinderen op de achtergrond wat bladen lezen.

En maar waarschuwen

Toen ik na een paar pagina's opkeek om even snel de meiden te lokaliseren, zag ik hoe een vader in een soort voetbalkooi was gekropen om daar zijn kunsten te laten zien. Even verderop zag ik een moeder door een gangetje kruipen, achter haar kleuter aan.

 

En weer ergens anders zag ik een stel ouders bewapend met telefoon, fototoestel én camera (je verzint het niet), iedere stap van de kinderen vastleggen. En ondertussen maar waarschuwen. 'Kijk uit! Niet gooien! Niet naar dat kindje gooien!'

Laat ze met rust

'Wat doen jullie?' dacht ik alleen maar. Ga zitten, bestel een kop koffie, check je Facebook, lak je nagels, pluis een tijdschrift uit of roddel een eind raak met de vriendin waarmee je bent. Maar laat je kinderen met rust. Kinderen hebben er geen enkel probleem mee je aandacht te vragen, dus als je niets van ze hoort, hebben ze je even niet nodig.

En het is misschien dood- en doodeng dat je kind de hoogte van het klimrek over iedere centimeter benut, maar in zo'n indoor speelhal is dat allemaal zo perfect beveiligd, daar hoef jij écht niet achteraan te kruipen.

Zeven sloten tegelijk

Dit filmpje slaat de spijker op z'n kop. Laat. Ze. Gaan. Zelfs als ze bewapend met zagen, hamers en stukken hout aan de slag gaan. Ze zijn écht niet gek en lopen écht niet in zeven sloten tegelijk. Wij ouders denken veel te veel dat we onmisbaar zijn.

En in zekere zin zijn we dat natuurlijk ook wel, maar het is zo ontzettend belangrijk dat kinderen de wereld zelf ontdekken. Het is superverleidelijk om nonstop 'Pas op' te roepen. Maar één keer vallen is duizend keer effectiever dan al jouw waarschuwingen bij elkaar.

Ik heb het tijdschrift van A tot Z uitgeplozen, heb even heerlijk kunnen ontspannen en de kinderen bleken nog gewoon te leven en volledig onbeschadigd toen we na twee uur weer vertrokken. Gun je kind de ruimte om de wereld te ontdekken. Daar doe je hen en jezelf een groot plezier mee!

Praat mee

Ben jij een helikopterouder en vind je het helemaal geen goed idee om de kinderen proefondervindelijk te laten leren? (Veel te eng of een ongeluk is niet meer terug te draaien?) Of laat je, na het zien van dit filmpje, de kinderen ook maar eens wat vaker vrij? Of misschien ben jij juist het type moeder dat helemaal niet bovenop de kinderen zit! Hoe sta jij er in? En heb je misschien een leuke anekdote? Deel die dan vooral!


En, wat vind jij? Laat je horen!