Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Scope Features
Opvoeddilemma

Mijn dochter naar Justin Bieber?
Dacht het niet!

journaliste

Hester Zitvast

D

De 12-jarige dochter van journalist Hester Zitvast wil naar Justin Bieber. Hester ziet dat niet zitten. Ze vindt het maar eng en daarbij een behoorlijke onderneming om de meiden in Arnhem af te leveren. "En dan kosten kaartjes ook nog eens 130 euro! Nee, mijn dochter blijft thuis."

Er zijn nog kaartjes

"Mam, mam, er zijn nog kaartjes! Er zijn nog kaartjes!" Ik hoorde het mijn dochter gisteren ronduit hysterisch gillen door de telefoon en op de achtergrond stond blijkbaar een horde andere tienermeisjes mee te doen. Ik wist meteen waar dit over ging. Justin Bieber. "Schat, het komt nu even niet uit", probeerde ik het gesprek af te kappen. Iedereen om mij heen kon namelijk ook horen dat er iets spectaculairs gaande was aan de andere kant van de lijn. "Ik app het je", gilde ze.

Zakgeld

Niet veel later ontving ik een screenshot in de papa- en mama-app van een kaartjesverkoopsite. Voor € 50 kon ze ernaartoe. Gelukkig was haar vader zo scherp op te merken dat het om een los kaartje ging. "Dan zit je dus helemaal in je eentje tussen wildvreemden."

 

Helaas had ze ook daar een oplossing voor. Er waren ook nog kaartjes waarbij je naast elkaar kon zitten. €130. "Ik betaal het zelf, van mijn zakgeld!" Het zweet brak me uit. Je gaat toch niet een half jaar zakgeld op één avond verbrassen aan een zingend jongetje?

No way

"Waar is het eigenlijk?", vroeg ik. Gelredome, Arnhem. Dat deed de deur redelijk dicht. Anderhalf uur rijden en dan nog zorgen dat je je kind bij de deur af kunt leveren. En weer terug. No way.

Waar er normaal zo'n honderd gebruik maken van de Gelredome Kiss and Ride, wordt nu een aantal van 2.500- 3.000 automobilisten verwacht, las ik snel op de website van De Gelderlander – en die kunnen het weten. Dan mag je er dus wel een dag voor uittrekken. Ik was opgelucht dat ik een geldig excuus had om mijn veto over de plannen uit te spreken. En ook haar vader leek opgelucht dat we het af konden kappen.

Massahysterie

Waarom heb ik zo'n excuus nodig, bedacht ik me een tijdje later. De waarheid is gewoon dat ik het helemaal geen prettig idee vindt dat mijn 12-jarige meisje met een vriendin in een volledig doorgedraaid Gelredome staat.

De meisjes die daar naartoe gaan, huilen tranen met tuiten als ze alleen zijn naam al horen, als hij in het zicht komt, verdringen ze zich om zo dicht mogelijk bij hem te zijn en massahysterie blijft nog altijd een doodeng fenomeen. Ik wil helemaal niet de angst hebben dat mijn dochter wordt doodgedrukt door een stel leeftijdsgenoten. Niet dat dit nou aan de lopende band aan de hand is bij zijn concerten, maar toch … Zie daar dan toch de soms ietwat irreële ouderangst.

Als ie weer komt…

Mijn zoon was 13 toen hij voor het eerst met een vriendje en zijn moeder naar Hardwell ging, die gaf een kinderconcert. Dat vond ik toen ook heel spannend, maar er was een volwassene bij. En het was hier om de hoek. Als Justin nou weer een keer naar Nederland komt en in de buurt optreedt, dan gaan we wel samen. Als ze dat wil tenminste. Maar op je 12e alleen met een vriendin? Ik dacht het niet.

Praat mee

Zijn er onder de lezeressen moeders die morgen- of zondagavond hun dochter afleveren voor het Gelredome? Ga je mee? Of laat je haar alleen met vriendinnen gaan? En hoe organiseer je het afleveren, want volgens diverse berichten in de media, schijnt het halen en brengen een 'immense operatie' te zijn. Hoe oud zijn jullie meiden en heb je er stress van? En wat is je angst dan precies, ben je net als ik bang voor massahysterie? Praat met ons mee, we zijn benieuwd naar jouw verhaal!

En, wat vind jij? Laat je horen!