Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Opvoeddilemma

Rectificatie... Waarom peuters en pubers
toch niet zo'n goede combi zijn

journaliste

Hester Zitvast

B

Bij VROUW.nl houden we van eerlijkheid. We gaan de wereld niet mooier maken dan ie is, dus willen we na onze lofzang over de perfecte combinatie peuters en pubers ook de andere kant belichten - want die is er natuurlijk, weet Hester Zitvast uit ervaring. Daarom schrijft zij bij dezen een vervolg, met 9 míndere kanten van de peuter,- pubercombi.

Wat zeg je?

Jazeker, je peuter leert razendsnel praten en ook nog op een onwijs hippe manier als hij of zij omringd wordt door oudere broers en zussen. Maar iedere puberouder weet dat er niet alleen algemeen beschaafd Nederlands wordt gesproken door je kind.

En ook dát neemt de peuter over helaas. Dus berg je maar voor een portie schuttingtaal uit dat koddige mondje vol wisseltanden. Zo hadden wij hier gisteren 'K*T, mam!' toen ik voor de deur een bos sleutels op de grond liet vallen. En dan breng ik nu nog het beschaafdste vloekwoord uit haar vocabulaire.

Telefoon- en televisieverslaafd

Je probeert als ouder nog een beetje het goede voorbeeld te geven door in bijzijn van je kind zo min mogelijk op je telefoon te zitten en de televisie laat je ook uit overdag. Nou, dat is dus onmogelijk als de puber thuis is, want die doen niet aan goede voorbeelden.

Telefoons zitten aan handen vastgeplakt en de televisie loeit het liefst dag en nacht. Dit natuurlijk tot grote opwinding van je peuter, die in navolging van broer of zus, jouw telefoon aftroggelt om gezellig naast te gaan hangen/kijken.

Kijkwijzer

Pubers kijken het liefst naar belachelijke dingen. New Kids of Jackass bijvoorbeeld, waar volwassen mannen zich als levende kanonskogel laten lanceren of 220 volt op hun testikels zetten. Daar wordt dan heel hard bij gelachen, waar de peuter weer direct op af komt.

En zo zit jouw 3-jarige niet veel later met open mond naar een stukje Brabants gevloek in een friettent te staren. Of naar een man die zich met een halve kip aan zijn kont door een krokodil achterna laat zitten.

Nóg meer rommel

Peuters maken rommel en ook pubers ontberen het gen van opruimgoeroe Marie Kondo. Dubbel pech dus. Om je huis nog een beetje toonbaar te houden, sleep je de hele dag met Little People, loopfietsjes, Woezel & Pip, bussen deodorant, passers & geodriehoeken en schooltassen.

Eén, twee – leeg snoeptrommel

Pubers hebben altijd honger en leven bij voorkeur op een dieet van blikjes energiedrank, zakken chips, rollen snoep en koek. Er is niet tegenop te bevoorraden. Zelfs de Jip & Janneke-koekjes van je peuter moeten op.

En waar de peuter jouw met zorg bereide maaltijden met nuffig gezicht aan de kant schuift, gaan de zakken chips en koekjes van de puber er wél in. Het vergt een constant alert zijn van de ouders. Voor je het weet eet je peuter net als je puber in drie minuten tijd twee roze koeken op. Als lunch.

Ik wil ook!

Pubers zijn nogal uithuizig. Even chillen met vrienden, even langs op de voetbalclub, school, een bijbaantje, een vriendje of vriendinnetje… Het is voor de peuter niet altijd even goed te begrijpen dat de oudere broer of zus er weer niet is.

Zo verdween mijn zoon eergisteren na een pitstop uit school weer door naar zijn vrienden. Het was een echte tranentrekker toen zijn 3-jarige zusje hem nazwaaide. "Dag Wouter! Kom jij snel weer terug? Gaan we dan spelen?"

Nu even niet

Het komt niet altijd uit, het drukke gedrag van de peuter. Als je huiswerk maakt bijvoorbeeld. Of vriendinnen over de vloer hebt. Mijn dochter (12) heeft er helemaal geen behoefte aan dat haar 3-jarige zusje mee wil "spelen" als ze met vriendinnen boven zit. "MAM! HAAL HAAR NU UIT MIJN KAMER!", hoor ik dan ook regelmatig.

Best prijzig

Het recyclen van kinderkleding zit er met heel veel leeftijdsverschil niet in. Weg financieel voordeel dus. Sterker nog; de puber bepaalt het liefst mee wat er voor de peuter gekocht wordt. En wat is het toch leuk dat de kleine meid óók van die koddige Dr. Martens aan heeft.

En die peperdure Nikes van mijn 16-jarige, hebben ze dus ook in maat 25… Ah, toe? Je moet als moeder sterk in je schoenen staan, wil je je rug rechthouden onder die kledingterreur. Los daarvan zit je dus én in de luiers en volop in de puberkosten. Er zijn goedkopere hobby's…

Nooit rust

Als de peuter rond een uur of acht op bed ligt en jij helemaal geradbraakt op je tandvlees richting de bank kruipt, kan het zomaar zijn dat daar al een 12-jarige klaar zit om nog even gezellig met jou naar TLC te kijken. Of naar een talentenshow of Holland's Next Top Model, waar je dan net even geen zin in hebt.

En als die 12-jarige op bed ligt, dan ben je nog niet klaar, want dan mag je nog tot 02.30 in de waakstand omdat je oudste ergens een feestje heeft. En dan gaat om 06.30 de sirene in de peuterkamer weer af, omdat je zo stom bent geweest aan te kondigen dat je vandaag naar de kinderboerderij gaat. Nee, in dat opzicht is het loodzwaar…


En, wat vind jij? Laat je horen!